Dramatisch resultaat Ballast Nedam: verlies van €51 miljoen en solvabiliteit naar 4%

Ballast Nedam heeft een uiterst beroerd halfjaar achter de rug. De bouwer kampt met grote herstructurerings- en reorganisatiekosten en aanhoudende afwaarderingen. Ook heeft het last van grote kostenoverschrijdingen bij project Maasvlakte-Vaanplein. Ballast Nedam heeft afspraken gemaakt met de banken om aflossingen op leningen uit te stellen. Dat blijkt uit de eerste halfjaarcijfers.

Highlights:

- Operationeel verlies van € 45 miljoen, waarvan € 15 miljoen herstructurerings-, reorganisatiekosten en afwaarderingen en € 22 miljoen boekwinst op desinvesteringen (1e halfjaar 2013: € 1 miljoen operationele winst)

- Nettoresultaat van € 51 miljoen verlies (1e halfjaar 2013: € 3 miljoen verlies)

- Orderportefeuille van € 1,2 miljard (eind 2013: € 1,5 miljard)

- Financieringspositie van € 116 miljoen schuld (eind 2013: € 61 miljoen schuld)

Uit het halfjaarbericht: “Ballast Nedam heeft een zwaar verliesgevend eerste half jaar achter de rug met een negatief operationeel resultaat van € 45 miljoen waarvan € 15 miljoen herstructurerings-, reorganisatiekosten en afwaarderingen, en € 22 miljoen boekwinst op desinvesteringen. Met name het grote verlies op het project Maasvlakte – Vaanplein dat werd veroorzaakt door aanzienlijke additionele kostenoverschrijdingen drukte op het resultaat. Tegenvallende projectresultaten werden behaald bij divisie Infrastructuur, waaronder op het project A2 Maastricht, dat wordt uitgevoerd door consortium Avenue2.  Vooruitlopend op de resultaten van een recent opgestarte audit binnen het project, is hiervoor een voorziening ter grootte van € 14 miljoen opgenomen. In de nichemarkt offshore werden goede resultaten behaald. Een aantal grote complexe bouwprojecten leverden eveneens een goede bijdrage. In het afgelopen half jaar zijn er geen nieuwe grote projecten verworven op de binnenlandse markt.”

En over de financieringspositie: “In februari 2014 is er een herfinanciering gerealiseerd met steun van alle 5%-plus aandeelhouders en banken. De herfinanciering van € 110 miljoen euro bestaat uit nieuwe gecommitteerde leningen van € 80 miljoen met een looptijd tot 2017, en uit een overbruggingsfaciliteit van € 30 miljoen, die wordt afgelost uit de opbrengsten van de voorgenomen claimemissie van € 30 miljoen. De € 80 miljoen leningen zijn deels een vervanging van de bestaande (voorheen niet gecommitteerde) faciliteit van € 60 miljoen. Inkomsten uit eventuele desinvesteringen van bedrijven die zich voordoen in de periode tot 2017 worden voor een deel als terugbetaling op de leningen aangewend. In juni 2014 is een principe overeenkomst met de banken afgesloten, waarin is opgenomen een uitstel van 12 maanden van aflossing van leningen uit de opbrengst van de desinvesteringen, tot een bedrag van maximaal € 15 miljoen. De convenanten met betrekking tot de herfinanciering worden in het 3e kwartaal 2014 vastgesteld.”

Overige financiële, strategische en operationele maatregelen eerste halfjaar 2014:

- Met de banken is een in juni aangekondigde principeovereenkomst gesloten over de financiering van Ballast Nedam tot 2017. Onderdeel van de overeenkomst is  uitstel van 12 maanden van aflossing van leningen uit de opbrengst van desinvesteringen, tot een bedrag van maximaal € 15 miljoen.

- Verbeterprogramma’s opgestart waaronder een verbetertraject voor de beheersing van werkkapitaal en verschillende projecten gericht op kostenbesparingen.

- De aangekondigde integratie van de operationele aansturing vanuit zes clusters naar de drie divisies Infrastructuur, Bouw & Ontwikkeling en Specialismen & Toelevering is geëffectueerd.



Reacties


Laatste nieuws