Hoe klinkt een ‘Healing Environment’?

Licht, kleur, natuur en kunst zijn de begrippen die genoemd worden wanneer het gaat om een 'Healing Environment', aspecten die betrekking hebben op ons visuele vermogen. Voor geluid ligt dat wat anders, een klank is niet in een plaatje te bevatten maar moet 'ervaren' worden. Soms gebeurt dat bewust maar vaak hebben we zelf niet eens in de gaten hoe de geluidsomgeving onze beleving van de ruimte beïnvloedt. Onderzoek toont aan dat de geluidsomgeving ook invloed heeft op medische resultaten. Een goed akoestisch ontwerp leidt daarom tot een waardevermeerdering van zorgvastgoed. 

Er bestaat geen twijfel over het belang van een goede nachtrust tijdens een genezingsproces, een stressvrije werkomgeving en het toedienen van de juiste dosering van een bepaald medicijn. De geluidsomgeving heeft direct invloed op deze aspecten. Verstorende geluiden kunnen patiënten 's nachts wakker houden en hoge achtergrondgeluidniveaus leiden tot een verhoogde werkdruk voor medisch personeel. Daarnaast is een goede spraakverstaanbaarheid essentieel in situaties waar door middel van spraak informatie wordt overgedragen, bijvoorbeeld in een operatiekamer.

De akoestiek bepaalt hoe geluid zich in een ruimte gedraagt. We hebben het dan over de mate waarin de vorm van een ruimte en de gebruikte materialen voor wanden vloeren en plafonds, maar ook meubilair, bijdragen aan het geluidniveau in de ruimte door middel van reflecties en absorptie.

Veel reflecties zorgen voor een verhoging van het algehele geluidniveau in een ruimte, maken het lastig om te bepalen waar een bepaald geluid vandaan komt en hebben een negatieve invloed op de spraakverstaanbaarheid. Dit laatste is belangrijk aangezien 40 % van de werkweek van een zorgprofessional bestaat uit verbale communicatie.

Bij een recent onderzoek in Engeland is gekeken naar de verspreiding van geluid in een ziekenhuisgang en de aangrenzende beddenkamers. Een kleine aanpassing in de layout en het vervangen van het metalen plafond door een hoogwaardig product heeft ervoor gezorgd dat de geluidniveaus op de gehele afdeling gedurende zowel de dag als de nacht met gemiddeld 10dB zijn gedaald, een verschil dat we ervaren als een halvering van het niveau. Het ontbreken van reflecties heeft hier toe bijgedragen maar met name ook het gedrag van het personeel. Het is een bekend fenomeen dat mensen geneigd zijn minder geluid te maken in een stillere omgeving, het zogenaamde 'bibliotheekeffect'.

Zoals voor veel gebouwinvesteringen geldt is het lastig om precies te berekenen wat het zal gaan opleveren. Zeker wanneer de winst die te behalen valt bij een gedane investering uiteindelijk in een ander potje terechtkomt dan waaruit de investering gedaan is. Om echt te kunnen innoveren en 'Healing Environments' te creëren is het dus belangrijk om verder te kijken dan het eigen budget en alles in een breder perspectief te plaatsen.

Akoestiek en de geluidsomgeving, naast andere thema's zoals daglicht, architectuur, gastvrijheid en 'family centered care' komen aan bod tijdens het seminar 'Healing Environments' dat op 19 juni in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort plaatsvindt.

Voor meer info en aanmelden, klik hier

Door: Jikke Reinten
Jikke Reinten werkt als Concept Developer Healthcare bij Ecophon en is verantwoordelijk voor de kennisdeling op het gebied van akoestiek en geluid in zorgomgevingen.

Ze heeft Bouwfysica gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en heeft een grote interesse voor de manier waarop de gebouwde omgeving invloed heeft op ons welzijn.



Reacties


Laatste nieuws