Krijgt u binnenkort aandelen in een vastgoed-BV geleverd? Doe mee met deze enquête!

Niet iedereen is er zich van bewust dat de totale belastingheffing bij het overdragen van aandelen in een vastgoed-bv via schenking of erfenis zeer in de papieren kan lopen. De heffing kan zelfs oplopen tot maar liefst 40% van de waarde van het vermogen.

Bij de overdracht krachtens schenking of erfrecht van de aandelen in een vastgoed-bv kan men in de meeste gevallen geen beroep doen op de fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten, kortweg BOF genaamd. De BOF geldt namelijk alleen als sprake is van ondernemingsvermogen en de fiscus is van mening dat een vastgoedportefeuille die wordt verhuurd in principe geen ondernemingsvermogen is. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij de overgang van een vastgoedportefeuille in geval van overlijden de totale belastingheffing kan oplopen tot 40%, terwijl de belastingheffing in potentie slechts enkele procenten bedraagt als het om ondernemingsvermogen gaat! De bedoeling van de BOF is om liquiditeitsproblemen te voorkomen en een onbelemmerde voortzetting van de activiteiten van familiebedrijven te waarborgen.

De vastgoedsectie van RSM Niehe Lancée Kooij wil in samenwerking met Vastgoedjournaal een onderzoek uitvoeren onder een zo groot mogelijke groep vastgoed(familie)bedrijven. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen of en in hoeverre in geval van een bedrijfsopvolging (a) sprake is van mogelijke liquiditeitsproblemen en  (b) of en in hoeverre de onbelemmerde voortzetting van de activiteiten van het vastgoedfamiliebedrijf in gevaar komt. Met de uitkomsten van het onderzoek willen wij het pleidooi voor de toepassing van de bedrijfopvolgingsfaciliteit voor vastgoed-exploitatie kracht bij zetten.

Wij verzoeken u vriendelijk via onderstaande link een korte vragenlijst (bestaande uit 10 multiple choice vragen) in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kost slechts enkele minuten van uw tijd. De vragenlijst is bedoeld voor iedereen die aandeelhouder is van en/of werkzaam is bij een vennootschap (of een groep van vennootschappen) die zich hoofdzakelijk bezighoudt met vastgoed-exploitatie.

Klik HIER voor de vragenlijst



Reacties


Laatste nieuws