Staat veilt laatste pakket verpakte hypotheekleningen ING

De Nederlandse overheid gaat het derde en laatste deel van de portefeuille gebundelde Amerikaanse rommelhypotheken van ING veilen. Het resterende deel van de portefeuille heeft een omvang van $2,1 miljard (€1,5 miljard). Eerder deze maand werd voor $4,27 miljard aan verpakte hypotheekleningen in de markt gezet.
 
In december verkocht de Staat al stukken met een nominale waarde van in totaal $5,1 miljard. De gehele portefeuille stond voor $11,6 miljard in de boeken.

De overheid kondigde eerder al aan dat het laatste deel van de portefeuille binnen een jaar zou worden verkocht. Dat de veiling nu al plaatsvindt komt door het aanhoudende herstel van de Amerikaanse huizenmarkt en de "grote belangstelling onder investeerders voor de portefeuille'', aldus het agentschap.

Indicatieve biedingen

Geïnteresseerde partijen zijn uitgenodigd om indicatieve biedingen te doen. Daarbij mag alleen op de gehele portefeuille worden geboden. Op basis van de indicatieve biedingen wordt een aantal partijen uitgenodigd voor de daadwerkelijke veiling, die nog kan worden afgeblazen als de marktomstandigheden verslechteren.

De Nederlandse staat schoot in 2009 ING te hulp door 80% van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, over te nemen. De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en vormden voor ING een blok aan het been.



Reacties


Laatste nieuws