UPDATE Enorme investering corporaties zet renovatieproject op Europese kaart


De corporaties Ymere en Eigen Haard investeren gezamenlijk maar liefst €120 miljoen in de grootschalige renovatie en verduurzaming van het markante Amsterdamse woningcomplex Het Breed (1176 huurwoningen). Dat komt neer op ruim een ton per huurwoning van maximaal 85 m2. Eneco is hierbij aangetrokken als partner. Vandaag werd in aanwezigheid van Vastgoedjournaal het eerste blok verduurzaamde woningen feestelijk aan de bewoners opgeleverd.

Hoewel de corporaties steeds minder kunnen investeren is in dit deel van Amsterdam-Noord weinig van te merken. Rondom het gehele complex Het Breed, ook bekend als het Plan Van Gool vlakbij het winkelcentrum Buikslotermeerplein, is het een drukte en lawaai van belang. Overal afzettingen, werkmannen en kranen. Het is nauwelijks voor te stellen dat het merendeel van de bewoners in dit grootschalige project in hun huizen kunnen blijven zitten. “We streven ernaar dat de bewoners in hun huizen kunnen blijven terwijl de woning gerenoveerd wordt. Dat duurt gemiddeld drie weken per woning. We bieden overigens ook tijdelijk onderdak elders aan, mochten ze dat liever willen”, zegt Rob Oosterloo, projectmanager bij Ymere dat 60% van de woningen in het complex bezit. Oosterloo leidt samen met Martijn de Jong van Eneco de verzamelde journalisten rond.   

Het tempo van de renovatie ligt hoog. Afgelopen februari startten, na jarenlange voorbereiding, de werkzaamheden. De renovatie is hard nodig omdat de woningen inmiddels ruim 45 jaar oud en sterk gedateerd zijn. Duurzaamheid, veiligheid en comfort staan nu centraal. Het doel is het energieverbruik van de woningen te verminderen. Volgens De Jong van Eneco betekent dat minder woonlasten en 50 procent minder CO2-uitstoot. Oosterloo: “De huurders gaan circa €6-10 meer huur per maand betalen, maar ze verdienen die ruimschoots terug door de veel lagere energielasten.” De Jong vertelt dat met regelmaat voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden om de bewoners wegwijs te maken hoe ze zelf energie kunnen besparen. De verduuzaming gaat overigens nog niet zo ver dat de woningen helemaal energieneutraal zijn te maken. "Daar is veel meer voor nodig", zegt De Jong.

BTW grote kostenpost

Wie een blik werpt op de daken die ziet de door Eneco geïnstalleerde zonnecollectoren (voor het verwarmen van water) met een totale oppervlakte van circa 1200 m2. Ook heeft het energieconcern bijna 1000 zonnepanelen voor het opwekken van electriciteit. De bestaande warmtapwatervoorziening en verwarmingsinstallatie zijn vervangen door een duurzaam energiesysteem. Na het afronden van de renovatie heeft het energiebedrijf in Het Breed voor in totaal 155 kilometer aan nieuwe leidingen aangelegd. Eigen Haard en Ymere vervangen in dit project 5000 radiatoren. Alle woningen hebben een eigen regeleenheid maar geen eigen ketel.

Dat de kosten van deze operatie enorm zijn, ontkent Oosterloo niet. “Alleen al aan de BTW die we aan de aannemers moeten betalen, zijn we een vermogen aan kwijt. Wij kunnen als corporatie die BTW immers niet verrekenen.”

Voorbeeldproject in Europa

Het Breed - allemaal sociale huurwoningen van 2/3/4 kamers (60-85 m2) - kenmerkt zich door de lage bebouwing met elf afzonderlijke woongebouwen en vier ketelhuizen, de strikte vormgeving van de gebouwen, de bijzondere glasgevels, de grote, goed ontsloten en gevarieerd aangelegde buitenruimte en de twee doorlopende en door negen tunnels verbonden bovenstraten. De hoog geplaatste bruggen worden in de oorspronkelijke, felle kleuren geverfd.

Het complex is een voorbeeldproject van het Europese Staccato-project, onderdeel van het Concerto-programma van de EU. De Staccato-projecten laten zien wat er nodig is om woongebouwen duurzaam te renoveren. Behalve in Amsterdam zijn er Staccato-projecten in het Hongaarse Budapest en het Bulgaarse Sofia.

UPDATE 12/12: Ymere, die eigenaar is van 680 huurwoningen in Het Breed, wil ongeveer de helft ervan verkopen door ze op de markt te brengen bij vertrek van de huurder of aan de zittende huurders. De verkoopprijzen liggen tussen de €120.000-150.000. Eigen Haard die de overige woningen in bezit heeft zal eveneens de woningen in kleine aantallen op de markt brengen.

Rogier Hentenaar

Foto is van Sander Baks



Reacties


Laatste nieuws