Fred Teeven: Huurders moeten gang naar de rechter bij geschil zelf betalen

Staatssecretaris Teeven wil de gefinancierde rechtsbijstand voor huurders afschaffen. Op dit moment betalen huurders met lage inkomens alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage als zij voor de kantonrechter komen.

Teeven zegt dat huurders geneigd zijn voor elk wissewasje naar de rechter te gaan. In een fors deel van de huurrechtzaken die voor de kantonrechter komen is de huurder echter de gedaagde partij. Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken waarbij een verhuurder voor de rechter wil afdwingen dat de huurder betaalt, op straffe van ontruiming.

Teeven redeneert dat de huurcommissie wel wat zaken van de kantonrechter over kan nemen. Hij lijkt echter niet te weten dat de huurcommissie niet toegankelijk is voor huurders in de geliberaliseerde sector. Door de krapte op de woningmarkt komen steeds meer huurders in geliberaliseerde woningen terecht. Voor hen zou het afschaffen van gefinancierde rechtsbijstand betekenen dat hen de mogelijkheid tot een betaalbare oplossing bij huurgeschillen wordt ontnomen.

Reageren?: Barbara@vastgoedjournaal.nl



Reacties


Laatste nieuws