PROVADA 2013: Volop zaaien en oogsten

Ruim 21.000 bezoekers wisten de afgelopen drie dagen de weg naar de Provada te vinden. Standhouders waren tevreden. Er werd volop gezaaid en geoogst. Ook de organisatie was tevreden, De vastgoedbeurs blijft zeker tot 2016 in de RAI. Afgelopen woensdag bekrachtigden Flip Kerkhoven, algemeen directeur Provada en Hans Bakker, algemeen directeur Amsterdam RAI, de samenwerking voor de komende drie jaar. In 2014 beleeft de beurs met de tiende editie haar jubileum.

Ook Cushman & Wakefield, DTZ Zadelhoff, Multi Vastgoed, Redevco en Elizen Vastgoed Groep zullen er weer bij zijn; zij tekenden voor drie jaar bij. Van Wijnen sloot zich hier ook bij aan. Naar verwachting zullen de komende maanden andere partijen zich melden bij de organisatie van Provada om contracten te tekenen.

Provada-directeur Flip Kerkhoven is ook druk bezig om buitenlandse partijen naar Nederland te halen. Naast Duitse vastgoedfinanciers is hij in gesprek met Europese steden om een stand te boeken voor de tiende Provada. Hij hoopt hiermee de concurrentie aan te gaan met de Mipim, die elk jaar in Cannes wordt gehouden. Veel Nederlandse partijen zeggen dat ze de kosten die gepaard gaan met die dure beurs niet meer kunnen uitleggen binnen de eigen organisatie: “Als er op de kleintjes moet worden gelet, dan zijn de uitgaven voor een stand op een beurs in Cannes - die vooral bekend staat om zijn natte lunches - nauwelijks meer te verantwoorden”, aldus de manager van een winkelfonds. "Lekker met de voeten in de Nederlandse klei blijven, is ook een stukje nieuwe realiteit. Maar dat is nog niet bij iedereen even goed doorgedrongen."

Gemeenten op de Provada op zoek naar investeerders

Lokale overheden namen dit jaar een prominentere plaats in op de Provada. Een kleine dertig gemeentebesturen presenteerden zich in een eigen of gedeelde stand. Zo reisden ook ambtenaren van de Groningse gemeente Oldambt af naar Amsterdam. Wethouder Hans Polman stond op de Provada om zijn door krimp gekwelde gemeente op “een positieve manier onder de aandacht te brengen van het bedrijfsleven. "Met het vooruitzicht van een vlucht in een heuse Spitfire probeerde Polman investeerders en ontwikkelaars te interesseren voor projecten in zijn gemeente. Dat gold ook voor Erwin van der Meer die enthousiast de talrijke kansen voor bedrijfsvestiging in de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone Terneuzen voor het voetlicht bracht. “Wij komen zeker op deze beurs om te zaaien. Het is voor ons namelijk de eerste keer dat we hier op de Provada staan.”

Ondanks de voortdurende crisis was de sfeer zeker niet negatief te noemen. De nieuwe realiteit dringt langzaam maar zeker ook door bij de meer gevestigde partijen. Het thema “Deel de Inspiratie” was goed gekozen en een bezoek aan de Provada was voor zowel standhouders als bezoekers vaak het laatste duwtje dat ze nodig hadden om nieuwe kansen te zoeken en te benutten. Dat gold ook voor Roel Vollebregt, directievoorzitter bij ontwikkelaar AM. Hoewel AM het momenteel niet makkelijk heeft houdt hij er goede moed in: “Onder druk wordt alles vloeibaar. Dat valt onder het kopje onverwoestbaar optimisme.

Bankiers zetten vraagtekens bij afschrijving SNS PF

De bekendmaking van het recordverlies van SNS Reaal door de miljardenafschrijving op de vastgoedfinancieringspoot op de laatste Provadadag bracht bezoekers en standhouders niet van hun stuk. “Dat zat toch allemaal al aan te komen bij SNS. Het is goed dat er flink is afgeschreven. Dan is de pijn eruit. ”Een bankier die anoniem wenste te blijven, zette vraagtekens bij de miljardenafschrijving. “Ook het Nederlandse onderpand van SNS PF is door de buitenlandse tak van Cushman & Wakefield sterk afgewaardeerd. Wat weten die er nou van? Waarom is de Nederlandse tak van C&W hier niet bij betrokken geweest?  Het zou best eens te hoog kunnen zijn.”

Een bezoeker zei: “Het lijkt mij best wel meevallen met de crisis. Ik zat in een file met allemaal dure auto’s richting de parkeergarage. Zo slecht gaat het allemaal niet.”

Barbara Sanders en Rogier Hentenaar

 



Reacties


Laatste nieuws