Nieuwe VBO-opleiding stoomt ervaren makelaars klaar voor toekomst

Gisteren ontvingen 10 makelaars, allen lid van brancheorganisatie VBO het begeerde diploma Bedrijfsmatig Vastgoed. Een nieuwe opleiding die de makelaarsorganisatie in samenwerking met Nyenrode Business University heeft ontwikkeld. De opleiding onderscheidt zich  volgens VBO-directeur Hans van der Ploeg, van andere hbo- cursussen. “Er is gekozen voor een zeer praktijkgerichte aanpak. We geven heel specifieke vakken, zoals vastgoedrekenen en maken gebruik van actuele thema’s en casussen.  

Vier medewerkers die gisteren slaagden werken bij Vollenbregt Barten bevonden. Een van hen, directeur Daan van Winden vertelt dat hij als agrarische makelaar steeds meer behoefte voelde om een opleiding op het gebied van bedrijfsmatig vastgoed te doen.  Ik ben gespecialiseerd in glastuinbouw.  Maar de complexiteit, de intensiteit en de regelgeving is in mijn vakgebied  van dien aard dat mijn vak steeds meer kennis van bedrijfs onroerend goed vereist.”

De reden dat  Van Winden heeft gekozen voor de nieuwe opleiding van VBO ligt niet alleen in het praktijkgerichte karakter van de studie maar ook omdat de lessen in de avonduren worden gehouden en dat het lekker in de buurt was. Ook vindt hij het leuk dat hij nu kennis heeft gemaakt met makelaars uit andere sectoren. “Met makelaars die zich bezighouden met het hotelwezen tot adviseurs in recreatief vastgoed.”

Ook Rabobank is een stuk kritischer geworden

Hij vertelt dat het niet zo goed gaat in de glastuinbouw. Veel verkopen komen voort uit financiële nood. Er zijn wel kopers te vinden, maar de banken zijn niet erg happig kredieten te verstrekken aan deze kapitaalintensieve bedrijven. “Ook de Rabobank, van oudsher toch de huisbank voor tuinders en boeren, is een stuk kritischer geworden.”

Van Winden vertelt dat de kopers van agrarisch vastgoed geen starters zijn maar ondernemers op zoek naar schaalvergroting. “Bij het taxeren van glastuinbouwbedrijven voor een overname wordt er niet alleen gekeken naar vastgoed, maar ook naar contracten en naar het energieverhaal. De verdiencapaciteit bepaalt uiteindelijk de bedrijfswaarde.”

De prijzen van agrarische vastgoed zijn gekelderd. Tot 2008 stegen de grondprijzen onder de kassen al snel met 18% per jaar. Er heeft de afgelopen jaren een correctie plaatsgevonden.



Reacties


Laatste nieuws