Massaontslag bij corporatie: Personeel woedend op bestuurder

De verhuurdersheffing en de saneringssteun aan Vestia breken de kleine woningcorporatie Trudo langzaam op. De Eindhovense sociale verhuurder heeft besloten om de huren per 1 juli met niet meer dan de inflatie te verhogen. Trudo heeft gekozen om de woningen betaalbaar te houden, stond onlangs nog in een persbericht.  

Hierdoor kunnen de oplopende kosten echter niet worden gedekt. Naar verwachting zal Trudo in 2016 €4,6 miljoen tot €5,2 miljoen kwijt zijn. Geld dat de corporatie domweg niet heeft.

Directeur-bestuurder Thom Aussems schrijft in een brief aan relaties: “Het mag duidelijk zijn dat we dat met bezuinigen niet redden. De conclusie is even duidelijk als pijnlijk: we moeten helaas afscheid nemen van pakweg 40% van onze medewerkers. Het kabinet dwingt ons tot deze pijnlijke aderlating.” 

Werknemers van Trudo zijn verbijsterd. "Het is tijd dat meneer Aussems zelf verdwijnt", zegt een van hen tegen Vastgoedjournaal. "Allemaal krokodillentranen. Hij staat mijlenver van ons vandaan." De werknemer, die spreekt namens een aantal collega's, doelt daarbij op het salaris van Aussems. Uit recent onderzoek naar salarissen van corporatiebestuurders komt naar voren dat Aussems een van de grootverdieners is. Voor het beheer van slechts 6200 woningen streek hij in 2011 ruim €200.000 inclusief pensioenlasten en vergoedingen op. Bovendien liet hij zijn bonusrechten afkopen voor circa €135.000. "Dit is graaien. Door de huren niet te verhogen speelt hij tegelijk voor Robin Hood. En dat letterlijk over de ruggen van de eigen werknemers." Saillant detail is dat Aussems ook directeur is bij een stichting die Robin Hood heet en zich inzet voor maatschappelijk activiteiten in Eindhoven.

UPDATE

Martie Dekkers, die ruim een half jaar aan de slag is als creative master bij Trudo en zich nu opwerpt als officiële woordvoerder, reageert geagiteerd als wij hem confronteren met de uitspraken van het personeel. "Wij hebben hard gewerkt aan een sociaal plan. Dat is positief ontvangen. Wij hebben het sociaal statuut met pijn in ons hart getekend." Op het hoge salaris van Aussems en het feit dat sommige werknemers ontevreden zijn over de gang van zaken wil hij pertinent niet ingaan.

Barbara Sanders

 



Reacties


Laatste nieuws