Kosten Breeam-NL beter beheersbaar door groene kostenmanagers

“De groene kostenmanagers van BOAG vinden het een gemiste kans dat een aanzienlijk deel van de duurzaamheidsambitie verloren gaat op het moment dat de investeringskosten in een plan te laat inzichtelijk worden gemaakt”.

De groene kostenmanagers van de unit bouwkostenadvies van BOAG Advies en Management komen dagelijks in aanraking met projecten met een hoge duurzaamheidsambitie. Zij zien ook dat, wanneer de gevolgen op het gebied van kosten inzichtelijk worden gemaakt, de duurzaamheidsambitie vaak naar beneden wordt bijgesteld. Opdrachtgevers schrikken vaak van de investering die de duurzaam-heidsambitie met zich meebrengt. De groene kostenmanagers betreuren dit, omdat er op deze manier veel duurzaamheid binnen Nederland verloren gaat. Dit was voor hun aanleiding om te zoeken naar een manier om deze kosten te beheersen door te sturen op duurzaamheid in combinatie met kosten.

De groene kostenmanagers van BOAG hebben een pre-assessmenttool ontwikkeld om al bij de start van een project alle kosten met betrekking tot het certificeren met Breeam-NL nieuwbouw in kaart te brengen. De kosten die de pre-assessmenttool weergeeft zijn de directe kosten, zowel bouwkundig als installatietechnisch, voor het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen volgens de richtlijnen van Breeam-NL. Ook geeft de tool inzicht in de advieskosten die een Breeam-NL certificering met zich meebrengt. Hierbij valt te denken aan de kosten van de Breeam-NL expert en de overige adviseurs ten behoeve van het aanleveren van producten ter ondersteuning van de bewijslasten. Hiernaast geeft de pre-assessmenttool een indicatie van de assessorkosten, volgens de opgestelde (advies)richtlijnen van de Dutch Green Building Council (DGBC) en de kosten die de registratie van het project bij de DGBC met zich meebrengen.

Bij het ontwikkelen van de pre-assessmenttool is bij iedere credit nauwkeurig nagedacht en inzichtelijk gemaakt wat de extra kosten zijn die het doorvoeren van deze credits in het plan met zich meebrengt. Daardoor hebben de groene kostenmanagers van BOAG inzicht in de "prijs/ kwaliteit" verhouding van alle credits afzonderlijk en kunnen zij aan de hand van een aantal gebouwspecifieke kenmerken precies vertellen welke credits er voor het project de laagste kosten en de meeste punten in de Breeam-NL berekening opleveren. Dit biedt de mogelijkheid om het project te sturen op zowel de kosten als de van tevoren vastgestelde duurzaamheidsambitie. Deze combinatie zorgt ervoor dat u het hoogste rendement in duurzaamheid voor de laagst mogelijke investering uit het project haalt.

 

 

Voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Rob van der Heiden RKN, e-mail robvanderheiden@boag.com, of ing. Annemieke de Valk, e-mail annemiekedevalk@boag.com, telefoonnummer 010 - 209 35 35. 



Reacties


Laatste nieuws