Realiseert Apple het duurste hoofdkantoor ooit?

Het nieuw te bouwen hoofdkantoor van technologieconcern Apple in Cupertino (Californië) zal waarschijnlijk de boeken in gaan als het duurste kantoor ooit. De kosten van het op een ruimteschip lijkende kantoor rijzen de pan uit.

Dat meldt het internationale persbureau Bloomberg. Waren de bouwkosten eerst geschat op zo’n drie miljard dollar, nu gaan de nieuwste schattingen richting de vijf miljard dollar. Daarmee zou het Apple hoofdkantoor duurder uitpakken dan de herbouw van het World Trade Center in New York. Het is naar alle waarschijnlijkheid het duurste hoofdkantoor van een bedrijf ooit. Apple hoeft zich geen zorgen te maken want het bedrijf heeft tientallen miljarden in kas. 

Het nieuwe hoofdkantoor, genaamd Apple Campus 2, zou vanwege de enorme omvang niet eerder klaar zijn dan medio 2016 wanneer de bouw volgend jaar start. Het complex komt op een terrein van ruim 70 hectare en biedt dan huisvesting aan 12.000 Apple-medewerkers. Behalve kantoren komt er ook een auditorium met 1000 zitplaatsen en een ondergrondse parkeergarage voor 10.500 auto's. Het hele complex wordt extreem verduurzaamd en zal 75% van de benodigde energie zelf opwekken. Rondom en binnenin het cirkelvormig kantoor komen totaal 7000 bomen. 

Voormalig topman Steve Jobs presenteerde het ambitieuze bouwplan vier maanden voor zijn dood in oktober 2011 aan de gemeenteraad van Cupertino.



Reacties


Laatste nieuws