UPDATE VJ Commentaar: Annexum wordt reddingsboei CV-sector

Groot nieuws vandaag in de vastgoedmedia: participatiefondsaanbieder Homburg Capital gaat samenwerken met Annexum. In tegenstelling tot wat ik eerder deze ochtend dacht, zal Annexum alleen het vastgoedbeheer overnemen voor twee Nederlandse fondsen van Homburg Capital. Annexum zal tevens alle aandelen verwerven in Homburg Capital bv waarbij laatstgenoemde als zelfstandig emissiekantoor blijft bestaan. Op een later moment zal Homburg Capital haar naam wijzigen. Niettemin is het hiermee tot nu toe de grootste concentratie van partijen in de vastgoedCV-sector. Het zal hier niet bij blijven, is mijn inschatting.

Annexum, inmiddels ruim een decennium actief, ontpopt zich steeds meer als de reddingsboei voor de vastgoedCV-sector dat al enige jaren in zwaar weer verkeert. De afgelopen paar jaar nam Annexum al het beheer van de vastgoedfondsen over van Vastgoed Solide Maatschappij en de fondsen van AKRON. De beheerportefeuille van Annexum was toen al gegroeid omdat Annexum eerder tegen een goed bod het beheer van de (supermarkt)fondsen van Bakkenist & Emmens had overgenomen.

En nu neemt Annexum dus de aandelen over van Homburg Capital én het vastgoedbeheer van de twee nog lopende vastgoedfondsen Homburg MediArena en Homburg De President met een gezamenlijke portefeuillewaarde van bijna €26 mln. Daarvoor zullen de lopende contracten worden overgenomen van Homburg Real Estate Services.

UPDATE: Volgens Harm Scholte, directeur van Homburg Capital bv die mij hierover belde zal Annexum NIET het beheer overnemen van de veel besproken Homburg (Mortgage) bonds en de 99-jaar lopende Homburg Capital Securities A obligatielening zoals ik eerder dacht. Daarin hebben 9000 Nederlandse beleggers circa €430 mln ingelegd en uitgeleend aan het beursfonds Homburg Invest Inc. dat nu onder de Canadese wet in surseance verkeert. Die bonds zijn in twee aparte stichtingen ondergebracht waar zowel Homburg Capital als Annexum niets mee van doen hebben.

Scholte: “Homburg Capital bv blijft zelfstandig als een eigen emissiekantoor met Enschede als vestigingsplaats. We zullen door de samenwerkingsovereenkomst met Annexum de fondsen van Annexum onder de aandacht van ons grote netwerk aan beleggers brengen maar we kunnen ook voor andere partijen optreden als emissiekantoor. Voor wat betreft de Nederlandse Homburg Capital fondsen De President en MediArena: Annexum zal het vastgoedbeheer overnemen maar wij blijven het fondsbeheer doen zoals het contact met de beleggers, de verslaglegging en de participantenvergadering.”

De uitgebreide samenwerking met Homburg Capital is een nieuwe stap vooruit voor Annexum-directeur Boissevain die zich al jaren sterk maakt voor transparantie in de vastgoedCV-sector. Ook de recente oprichting van branchevereniging Forumvast kort geleden waar Boissevain de voorzittershamer hanteert, getuigt hiervan. Hij blijft ijveren voor goed beheer van ‘verweesde’ vastgoedfondsen waarbij de oorspronkelijke beheerder niet meer in staat is om zijn verplichtingen na te komen. We hebben al diverse gevallen gezien waarbij de beleggers in een vastgoedCV, maatschap of –obligatie aan hun lot zijn overgelaten. Dat weet Annexum nu bij verschillende beheerders te voorkomen.

Overigens is het uiteraard niet zo dat Annexum alleen als goede fee optreedt, de schaalvergroting is ook voor Annexum zelf nuttig. Zo moet nog een oplossing worden gevonden voor het vergroten van de liquiditeit van het Vastgoed Fundament Fonds van Annexum. In dat fonds kunnen beleggers voorlopig niet in- of uitstappen. De vergrote vastgoedportefeuille van Annexum biedt op termijn ook kansen om schaalvoordelen te behalen. Overigens zagen we vandaag een andere belangrijke concentratie: Actys, de laatste grote en onafhankelijke vastgoedbeheerder, komt voor 75% in handen van een grote Duitse partij. Het spel van fusies en overnames in de vastgoedsector lijkt nu echt begonnen te zijn.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

NB. Wilt u weten of 2012 ook het toneel zal zijn van grote fusies en overnames? Geef u dan op voor het komende Vastgoed Helicopter View op 8 december in Amsterdam. Klik HIER voor alle informatie.

Foto betreft object in Lelystad dat recentelijk in nieuw vastgoedfonds Winkelhart Lelystad CV van Annexum is opgenomen.

 



Reacties


Laatste nieuws