'Banken vragen om gespecialiseerde taxateurs voor woningen in Bijzonder Beheer'

Nu het aantal woninghypotheken naar de afdeling Bijzonder Beheer van de banken toeneemt als gevolg van verslechterd betalingsgedrag, stijgt de behoefte aan gespecialiseerde taxateurs. Om die reden is recent het Register Bijzonder Beheer opgericht. Inmiddels hebben zich al zo’n 160 taxateurs voor aangemeld. De Haagse NVM –makelaar Rogier van Heijnsbergen RMT vertelt over zijn initiatief aan VJ.

“Half oktober 2014 is op initiatief van enkele specialisten, in antwoord op recente marktontwikkelingen in de woningmarkt het Register Bijzonder Beheer opgericht. Banken brengen steeds meer woningen onder in hun afdeling Bijzonder Beheer omdat consumenten achterstallig zijn met hun hypotheekbetalingen. Banken willen die woningen ooit weer kwijt. Er bestaat dus behoefte aan gespecialiseerde waardebepaling. Het is nu eenmaal anders dan een ‘gewone’ taxatie. Je kunt niet zomaar uitgaan van de marktwaarde van de woning wanneer het bijvoorbeeld gedwongen moet worden verkocht. Maar ook de vermoedelijke veilingopbrengst is geen goede graadmeter. Banken willen van gedwongen verkoop via veilingen af omdat de opbrengst doorgaans tegenvalt. Het is een aparte tak van sport. De gespecialiseerde taxateurs moeten elke situatie apart beoordelen.”, zegt Van Heijnsbergen, een NVM-makelaar uit Den Haag. Volgens hem worden jaarlijks tienduizenden speciale taxaties gedaan in opdracht van de banken.       

Initiatief van de markt 
In het register kunnen de opdrachtgevende banken voor een taxatierapport eenvoudig de specialist vinden. “Het register is echt een initiatief van de markt en niet van de brancheorganisaties. De taxateurs die zich hiervoor aanmelden – nu al 160 - zijn opgeleid om de verschillende waarderingsmethodieken en speciale uitgangspunten toe te passen en volgen hierbij de Richtlijnen Taxatie Bijzonder Beheer. Ook dienen ze lid te zijn van één van de bestaande branche-organisaties NVM, VastgoedPro en VBO Makelaar.

Het register bevordert en bewaakt de kwaliteit en bruikbaarheid van dit speciale model taxatierapport door informatie en permanente educatie aan de taxateurs. “Nu geldt dit register voor de woningmarkt, maar we overwegen ook een Bijzonder Beheer register op te zetten voor bedrijfsmatig vastgoed”, aldus Van Heijnsbergen.  

Voor meer informatie over het nieuwe taxateursregister kunt u mailen naar  Nadere informatie via info@registerbijzonderbeheer.nl of bellen met 070-3066002



Reacties


Laatste nieuws