Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen
Hybride werkomgevingen, waar ontmoeten en inspireren centraal staan, hebben de kantoortuin vervangen. Deze trend vraagt om een conceptmatige benadering van food & beverage, want zo, stelt Firstmate, voeg je waarde toe en creëer je een omgeving die écht aantrekkelijk is om te werken. En laat dat nou precies hetgeen zijn waarmee je je exploitatiewaarde van het vastgoed kunt verhogen.
In dit artikel vertelt Michiel van Noort van hospitality conceptontwikkelaar Firstmate welke kansen voor het grijpen liggen wanneer we vierkante meters optimaal benutten en food & beverage concepten bedenken die naadloos aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker.
Win de ‘War for talent’
'Kantoorpanden met doordachte hospitalityconcepten trekken meer bedrijven aan. Immers, slimme bedrijven die kantoren willen huren, richten zich op de behoeften en levensstijl van hun professionals en young potentials. De generatie Z heeft duurzaamheid en gezondheid verweven in hun leefstijl. Als je deze groep mensen weet te binden met de juiste faciliteiten heeft je organisatie een streepje voor. Dit is van onschatbare waarde, want het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers blijft een voortdurende uitdaging. De faciliteiten worden zo een strategisch communicatiemiddel en geen kostenpost.'
Zet je vierkante meters efficiënter in
Van Noort wijst op een andere kans die voor het grijpen ligt: de benadering van horecavoorzieningen. Het nieuwe hybride werken en de komst van Generatie Z op de werkvloer brengt verschuivende lunchtijden en -gewoonten met zich mee. Medewerkers bepalen zelf wanneer, waar en wat ze eten. Het gevolg is dat bedrijfsrestaurants vaak te ruim zijn en het grootste deel van de dag leegstaan. Dat zijn dure vierkante meters die volgens de visie van Firstmate veel efficiënter kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld als werkplekken. Van Noort benadrukt: 'Uiteraard kan er nog steeds horeca en eetgelegenheid in het pand aanwezig zijn, maar deze moeten veel beter aansluiten bij de hedendaagse werkcultuur en behoeften van medewerkers.'
Dat is WELL
Van Noort merkt op dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op duurzaam bouwen en exploiteren. 'BREEAM dient als leidraad voor de 'hardware', terwijl WELL zich richt op de 'software'. WELL richt zich vanuit tien verschillende pijlers op de gezondheid van medewerkers. Voeding is een belangrijke pijler om WELL-punten te behalen en moet worden geïntegreerd in de exploitatie. Het Wellhouse, dat in 2025 opent in Amsterdam-Zuid, is een volledig houten pand dat volledig voldoet aan deze certificering. Ik zie dit als een prachtig voorbeeld van hoe je een kantoorpand ontwikkelt vanuit de thema’s duurzaamheid en gezondheid.'
Met de eindgebruiker in gedachten
Firstmate ontwikkelt concepten vanuit de behoeften van de eindgebruiker, met een scherp oog voor een rendabele vastgoedexploitatie. Voor zowel de pandeigenaar, de huurder als de cateraar creëren we gunstige verdienmodellen door de vierkante meters optimaal te benutten en passende hospitalityconcepten te ontwikkelen', aldus Van Noort. Welke faciliteiten? Dat is volgens Van Noort maatwerk. 'Denk aan écht goede koffie, gezond en gevarieerd eten en aantrekkelijke plekken om te eten. Dit zijn slechts enkele ideeën. De eindgebruiker laat zich zowel letterlijk als figuurlijk niet meer in een hokje stoppen. Elk kantoorpand verdient een hospitalityconcept op maat.'
Direct in gesprek met Firstmate? Wij zijn op 21 november met een stand aanwezig op de Kantorentop 2023 in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas.
Hoofdfoto: Lekker, gezond en verantwoord eten in een restaurant van cateraar Vitam.
Laatste nieuws
- 17-05-2024 16:32 DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’
- 17-05-2024 15:45 Rotterdams college stuurt bestemmingsplannen voor ruim 800 woningen naar gemeenteraad
- 17-05-2024 15:28 Hoofdlijnennotitie Circulaire Economie-wet: mogelijke implicaties voor de vastgoedpraktijk
- 17-05-2024 15:06 Topvacature: Taxateur commercieel vastgoed bij KRK
- 17-05-2024 15:02 Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek voor modulaire woningen van Daiwa House Modular Europe
- 17-05-2024 15:00 Nieuwe huurder voor Retailpark Sittard-Geleen
- 17-05-2024 14:40 Van Rhijn Bouw en Stek realiseren 39 woningen in Hillegom
- 17-05-2024 14:31 Monitor Koopwoningmarkt: Nieuwbouwmarkt lijkt dieptepunt voorbij
- 17-05-2024 14:30 Jildou van der Sluis per 1 juni directeur Vastgoed NS Stations
- 17-05-2024 14:20 Het Horeca Kantoor koopt horecagelegenheid in Zwolle
- 17-05-2024 14:10 PEERpoint huurt kantoorruimte in Gorinchem
- 17-05-2024 14:00 Utrecht kijkt per geval naar maatregelen om woningbouwproject door te laten gaan
- 17-05-2024 13:27 Radio VJ: ‘Parallel plannen voor woningbouw moet standaard worden’
- 17-05-2024 11:18 Dit zijn de genomineerden voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs
- 17-05-2024 10:09 SCPI Upêka koopt twee panden in Breda via sale-and-leaseback constructie
- 17-05-2024 09:58 Particuliere belegger koopt woningen van Stebru
- 17-05-2024 09:04 Huib Boissevain: Vijf suggesties voor een nieuw kabinet
- 17-05-2024 08:52 Reinier Walta (Vastned): 'In België kunnen we gemakkelijker financieren'
- 17-05-2024 08:20 Welke lessen zijn er te trekken uit het faillissement van Big Bazar?
- 17-05-2024 00:00 Detailhandel zet 3,7 procent meer om in eerste kwartaal
- 16-05-2024 16:28 Fihad Minhas (Neprom): 'Veel te weinig geld voor woningbouw in coalitieakkoord'
- 16-05-2024 16:23 Pets Place opent flagshipstore in voormalige BCC in The Wall
- 16-05-2024 15:46 Achmea Real Estate koopt wijkwinkelcentrum van Van der Vorm Vastgoed
- 16-05-2024 15:35 Dit is de winnaar van de Neprom-prijs 2024
- 16-05-2024 15:10 Flink tekent langjarig voor bedrijfshal bij Amsterdam Amstel
- 16-05-2024 15:00 Amsterdam trekt 15 miljoen uit voor lerarencampus met 80 woningen
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.