Gloednieuwe woonwijk van 1300 woningen waarvan 900 zelfbouw op IJburg

Dit wordt waarschijnlijk het grootste zelfbouwwoningproject van Nederland. Op Centrumeiland in IJburg Amsterdam wordt gestart met een nieuwe woonwijk waar 1300 woningen moeten komen waarvan het grootste deel zelfbouw (900). 

Dat heeft het Amsterdams college van b&w bepaald. Daarnaast komen op Centrumeiland sociaal maatschappelijke functies zoals een school, huisartsenpost en een kinderdagverblijf. Bij de inrichting van Centrumeiland is vanaf het begin gekeken naar een gezonde inrichting van de openbare ruimte, zoals goede routes voor fietsers, voetgangers en hardlopers. Het Centrumeiland is het eerste eiland van de 2e fase van IJburg.

Wethouder Eric van der Burg (Grondzaken): “De uitbreiding van IJburg is een feit met het genomen investeringsbesluit voor Centrumeiland. Naast de 1.300 woningen heeft het gebied ook een maatschappelijke functie. Centrumeiland is een proeftuin voor de Bewegende Stad: we richten het eiland zo in dat Amsterdammers gestimuleerd worden om te bewegen. Denk hierbij aan stranden, routes om te wandelen en hardlopen en voldoende ruimte voor kinderen om te spelen. Een mooie uitdaging om het eiland zo in te richten dat Amsterdammers enthousiast aan het bewegen slaan.”

Grote ambities Centrumeiland
Bij Centrumeiland is vanaf het begin meteen gekeken naar een gezonde inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is het de eerste Amsterdamse woonwijk waar alle gebouwen volledig energieneutraal. Hiervoor wordt een nieuw energiesysteem aangelegd. Voor de rainproof opgave zal samen met de toekomstige bewoners en ondernemers slim worden omgegaan met hergebruik van overtollige regenwater, bijvoorbeeld voor de groenvoorziening.

Het is het vierde eiland van IJburg. De vijf ambities - Bewegende Stad, zelfbouw, energieneutraal, rainproof, en het faciliteren van tijdelijke functies als horeca en recreatievoorzieningen - zijn uitgewerkt in het Stedenbouwkundig Plan.

Na de zomer van 2016 wordt gestart om de eerste 355 woningen op de markt te zetten. De eerste helft van 2018 kan worden begonnen met de bouw. De verwachting is dat in 2026 Centrumeiland helemaal klaar is.

 



Reacties


Laatste nieuws