AM RED gaat met big data gezonde kantoren realiseren

Op dit moment staan de thema’s duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Het welzijn van de medewerkers centraal zetten door gekwantificeerd te sturen op een gezonde werkomgeving is een omslag in het denken die nog niet is gemaakt. Daar gaat verandering in komen, zegt Raymon van Miltenburg, directeur bij ontwikkelaar AM Real Estate Development. VJ sprak uitgebreid met hem over ‘het gezonde kantoor’.

“We zien dat mensen gezondheid steeds belangrijker vinden in hun privéleven. Mensen hebben een Apple Watch of een FitBit om hun gezondheid in de gaten te houden en streven een gezonde levensstijl na. Je merkt dat er nu ook een omslag komt naar meer aandacht voor gezondheid op de werkplek. Het merendeel van de dag besteed je op werk, dus waarom zou je alleen thuis bezighouden met sporten en gezond eten en niet op je werk?”

Ontwerp, techniek en individualisering
Maar hoe maak je een kantoor gezond? Van Miltenburg vindt ontwerp een grote rol spelen. “Door je ontwerp kan je mensen in beweging krijgen. Zo is het gebruikelijk dat wanneer je een kantoor binnen komt je als eerste de lift ziet. Door de trap centraal te zetten, zullen mensen eerder geneigd zijn die te pakken dan de lift.” Maar er kan ook een simpel voorbeeld zijn. “Denk bijvoorbeeld aan de coffee corner maar op één plek midden in het kantoor te zetten. Als je zin hebt in een kopje koffie ben je verplicht te lopen. Maar ook met de komst van een douche- en een fitnessruimte maak je het medewerkers aantrekkelijker om met de fiets te komen of tijdens de lunch te gaan sporten.”

Een ander belangrijke ontwikkeling is de techniek. “Er zijn allerlei sensoren ontworpen die in gebouwen de luchtkwaliteit en de temperatuur kunnen meten. Als je bijvoorbeeld met tien mensen in een vergaderruimte zit en de CO2 stijgt, dan kan een sensor er voor zorgen dat er wat frisse lucht in de kamer erbij komt.” Maar ook op individueel niveau kan er geschakeld worden. “Denk aan temperatuur. Zo heb je nooit meer de discussie over of het te heet of te koud is op kantoor. Iedere werknemer kan zijn eigen voorkeuren instellen, bijvoorbeeld ook lichtinval, wat de productiviteit significant kan verhogen.”

Data is sleutel tot succes
Maar hoe weet je wat werkt? Van Miltenburg vindt dat data de sleutel tot succes is. “Data verzamelen is erg belangrijk, want er is veel vraag naar gezonde kantoren maar er is nog niet veel onderzoek gedaan. Daarom zijn wij een partnerschap aangegaan met het Quantified Self Institute (QSI), dat verbonden is aan de Hanze Hogeschool. Zij zijn in onze opdracht bezig met onderzoek naar gezonde kantoren en ontsluiten deze data. Met die gegevens kunnen wij weer kenmerken opstellen waar een gezond gebouw aan moet voldoen en zo onze klanten goed advies geven. Belangrijk aandachtspunt bij dit onderzoek is overigens het respecteren van de privacy van individuen; er is een grens tot welk niveau je deze data kunt gebruiken.”

AM RED biedt namelijk haar klanten de Vastgoedscan aan. “Wij kunnen met deze scan een relatief goedkope studie uitvoeren om het potentieel van een object in kaart te brengen. Vanaf september, wanneer de analyses van het QSI bekend zijn, willen wij hier een gezondheidscheck aan toe voegen. Zo weten klanten wat ze kunnen doen om hun kantoren gezond te maken aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.”

Van quantified self naar een gezonde werkomgeving
Het uiteindelijk doel, zegt Van Miltenburg, is om met de data die medewerkers produceren een gezondere werkomgeving te creëren. “Van de bedrijven die kantoorgebruiker zijn, zijn 90% van de kosten de personeelskosten, 9% huisvesting en 1% de rest. Je kan dan wel 10% op je huisvestingskosten willen besparen, maar je slaat een veel grotere slag als je bijvoorbeeld het ziekteverzuim kan laten afnemen en de productiviteit opvoert omdat je medewerkers zich beter voelen. Het gaat dan om gigantische bedragen”, zegt Van Miltenburg. “Door quantified self te combineren met de data van smart buildings kunnen wij bijdragen aan het welzijn. Dus niet alleen individuele data zijn belangrijk, maar ook die van het kantoorgebouw.”

BREEAM 2.0
Om de gezondheid van een gebouw in kaart te brengen is er al een certificering in het leven geroepen, de zogenaamde WELL-certificering. Deze is nog niet in Nederland geïntroduceerd maar Van Miltenburg voorziet dat dit wel belangrijk zal worden in de toekomst. “Je hebt in Nederland een instituut, the Blue Building Institute, dat bezig is om de vertaalslag te maken van de Amerikaanse WELL-certificering naar een Nederlandse of Europese variant. Ik voorspel dat WELL BREEAM 2.0 gaat worden en dat dit de nieuwe norm wordt. En daarom willen wij het voortouw nemen.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kom naar de AM stand op de Provada. Klik hier voor het complete programma. 



Reacties


Laatste nieuws