Column: Geen paniek om aanwezigheid van asbest, maar een beheerste situatie

Veel bedrijven die vastgoed in hun bezit hebben, hebben ongetwijfeld kasten vol staan met asbestinventarisatierapporten. Met wat geluk staan deze ook nog digitaal ergens op een server. Maar hoe maak je nu inzichtelijk welke risico’s er daadwerkelijk zijn voor personen die in de nabijheid van de asbesthoudende toepassingen te werk worden gesteld?

In de meeste gevallen zullen opdrachtgevers hun eigen technisch personeel en de door hen ingehuurde (onder)aannemers inzage geven in de voorhanden zijnde inventarisatie rapporten. Dergelijke rapporten zijn echter enkel geschreven met als doel de aanwezige asbesthoudende toepassing te gaan verwijderen en niet om de huidige situatie te beheersen. Laat staan om de risico’s kenbaar te maken voor diegene die in de buurt van de asbesthoudende toepassingen te werk worden gesteld. Ook zijn dergelijke rapportages statisch en is het altijd maar de vraag of de beschreven situatie nog wel actueel is.

Digitaal beheersplan
Om de beheerste situatie op een heldere en duidelijke inzichtelijk te maken voor gebruikers van een bouwwerk (al dan niet in het kader van gebruikersactiviteiten of werkzaamheden aan het bouwwerk zelf) bied een digitaal beheersplan uitkomst. Per asbesthoudende bron worden de betreffende beheersmaatregelen weergegeven samen met de do’s en don’ts die gelden in de nabijheid van die betreffende bron. Dit kan per bouwwerk, per verdieping of per ruimte inzichtelijk worden gemaakt. Tevens is er de zekerheid dat de gegevens altijd actueel zijn doordat het beheersplan altijd wordt gevoed door de achterliggende database waarin alle wijzigingen worden bijgehouden. Het kan immers zo zijn dat een bron na het opstellen van het inventarisatierapport geheel of gedeeltelijk is gesaneerd of dat er beheersmaatregelen zijn toegepast waardoor de bron volledig uit het zicht verdwenen is. Het is dan wel van belang dat de gebruiker van de ruimte op de hoogte is van het feit dat zich achter een afscherming een asbesthoudende bron bevindt en de gebruiker er op gewezen wordt dat deze afscherming niet mag worden beschadigd, doorboord of anderszins mag worden aangetast.

Delen van informatie
Door de digitale aanwezigheid van de informatie en de garantie dat deze altijd actueel is, is ook het delen van deze informatie veel makkelijker. Een ieder die toegang dient te hebben tot deze informatie kan met één druk op de knop toegang krijgen tot alle informatie die voor hem of haar van belang is of van belang kan zijn.

Ook kan op deze manier zelfs bewezen worden dat iemand op voorhand al dan niet kennis heeft genomen van de aan hem of haar beschikbaar gestelde informatie. Er zijn al voorbeelden van rechtszaken waarbij door het door aannemers geen rekening houden met op voorhand beschikbare kennis van asbesthoudende toepassingen, dit als bewijslast door de rechtbank is geaccepteerd. Er kon immers worden aangetoond dat de betreffende aannemer weldegelijk beschikking had en zelfs kennis had genomen van de aan hem ter beschikking gestelde informatie.

Calamiteit
Wanneer de situatie zich onverhoopt toch zou voordoen dat een asbesthoudende toepassing of afscherming daarvan wordt aangetast, is vanuit het digitale beheerssysteem ook direct helder wat de risico’s daarvan zijn en wat de noodzakelijke vervolgstappen behoren te zijn. Dit voorkomt onnodige paniek en onrust.

Oesterbaai heeft reeds een digitaal beheerssysteem bij een grote verscheidenheid aan vastgoedeigenaren geïmplementeerd en heeft daarmee al menig calamiteit voorkomen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen via telefoonnummer 010 208 84 44 of info@oesterbaai.nl.

Een column van Jasper Kosters, commercieel manager ingenieursbureau Oesterbaai.



Reacties


Laatste nieuws