Blog: Duurzaamheid moet zwaarder wegen in taxatie vastgoed

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de waardebepaling van gebouwen. Het is niet langer voldoende om alleen naar het aantal vierkante meters en de locatie te kijken. ABN AMRO vindt het van belang dat taxateurs duurzaamheid laten meewegen als zij de waarde van een object vaststellen.

ABN AMRO wil de transitie naar duurzaam commercieel vastgoed in Nederland versnellen. Zo is de gebouwde omgeving voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot en het energieverbruik. Voor klanten die vastgoed, zoals kantoorruimte, aan derden verhuren, is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat duurzaam vastgoed een hoger rendement heeft en hierdoor een aantrekkelijke belegging is voor investeerders. Omdat duurzame objecten waardevaster zijn, levert dit voor de bank een beter risicoprofiel op.

We vinden het belangrijk dat tijdens het taxatieproces duurzame componenten - zoals het bouw- en renovatiejaar van een object, de bereikbaarheid en het energielabel - een grotere rol spelen. We geloven dat duurzame objecten waardebestendiger zijn dan niet duurzame objecten. Zo hebben kantoren uit de jaren tachtig vaak een relatief hoog energieverbruik. Door duurzame investeringen kan de waarde van een object verbeteren. Duurzaamheid zou een belangrijke rol moeten spelen in het taxatierapport, omdat dit een belangrijk aspect is bij onze financieringsbeslissing.”

Naar een hogere versnelling
In taxatierapporten worden duurzame componenten volgens Schuur nu nog te weinig meegenomen. We staan aan het begin van een ontwikkeling. In de komende periode gaan we in gesprek met taxateurs om de aandacht voor dit thema te vergroten. Er is nu nog te weinig beweging en we vinden het belangrijk om samen te kijken hoe we deze ontwikkeling kunnen versnellen. We zijn ervan overtuigd dat het leidt tot een andere waardering van objecten. Zo blijkt uit onderzoek van prof. D. Brounen van de Universiteit van Tilburg dat op de woningmarkt huizen met een A-label gemiddeld zeventig dagen sneller worden verkocht. Ook voor commercieel vastgoed geldt dat gebouwen met een hoog energielabel vaak meer waarde hebben.

De rol van de taxateur zal veranderen, omdat hij op een andere manier naar de waardering van vastgoed moet kijken. Hij moet aandacht hebben voor de hele levenscyclus van objecten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mogelijke besparingen op de exploitatiekosten en energielasten, de CO2-uitstoot, het bouwjaar, renovaties en de economische levensduur van een gebouw. We moeten kunnen leunen op goede en volledige taxaties. De bevoorschotting van objecten wordt immers deels ontleend aan de waarde die in het taxatierapport wordt genoemd. Als een hoog energielabel leidt tot een betere waardering van het gebouw heeft dit positieve effecten op de financiering.

Voortrekkersrol
Op den duur wil ABN AMRO alleen samenwerken met taxateurs die aandacht besteden aan duurzaamheidsaspecten  in hun taxatierapporten. We gaan taxateurs in de komende tijd aanmoedigen om deze handschoen op te pakken. Zodat we dit jaar gezamenlijk stappen vooruit zetten en deze ontwikkeling kunnen versnellen. Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema’s binnen commercieel vastgoed en de hele sector zou dit moeten omarmen. Hierin willen we graag een voortrekkersrol vervullen.

Een blog van Rutger Schuur, directeur Real Estate Clients van ABN AMRO.



Reacties


Laatste nieuws