Banken durven meer Nederlands vastgoed te financieren + opkomst nieuwe spelers

Langzaam maar zeker kruipen de loan-to-values (LTV’s) omhoog van de grote Nederlandse en buitenlandse vastgoedfinanciers. Daarnaast nemen de opslagen af. Ook komen er steeds meer financiers bij. Dat blijkt uit analyse van CBRE over 2015.

CBRE heeft verschillende partijen op een rij gezet die in meer of mindere mate actief zijn op de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt. Tip: Bezoek alle banken tijdens de Dag van de Vastgoedfinanciering op 24 maart.

Grote banken
CBRE merkt op dat de grote banken als ABN Amro, ING en Deutsche Bank hun financieringsverstrekking voor goed verhuurd vastgoed hebben versoepeld in het afgelopen jaar. Dat uit zich in verhoogde LTV’s en lagere opslagen op de rentepercentages. Als voorbeeld wordt de ABN Amro/ING -lening van €240 miljoen aan kantorenfonds Merin genoemd als illustratie. Daarnaast zijn internationale banken als BNP Paribas en HSBC in toenemende mate actief op de Nederlandse markt.

Duitse partijen
De Duitse Pfandbrief banken zijn nooit weggeweest op de Nederlandse markt maar vielen in 2015 vooral op door een klein aantal transacties maar met een hoog volume. Zoals de door Deutsche Hypo (samen met ING en Depfa) verstrekte financiering van de aankoop van de Vestia-woningportefeuille door Patrizia. Berlin Hyp verstrekte een financiering voor het Inalfacomplex in Venray dat door Gramercy werd verworven voor ruim €24 miljoen. Volgens CBRE zijn partijen als Aareal, Depfa, Helaba en Münchener Hyp bezig hun focus op de Nederlandse markt aan het versterken.

Verzekeraars
Partijen als Allianz, AXA en Pricoa worden actiever in de markt voor schulden maar zien ook steeds meer kansen om ‘secondary’ vastgoed te financieren. Zoals de overname van de Eurindustrial logistieke portefeuille door IDI Gazely dat door Pricoa werd gefinancierd.

Investeringsbanken
Deze partijen, zoals Deutsche Bank, Goldman Sachs en JP Morgan zijn vooral actief in de CMBS markt (schuldobligaties). De verwachting is dat de markt van nieuw uit te geven CMBS–obligaties zal toenemen in de loop van 2016.

Debt funds
Hier gaat het om partijen als Blackrock DRC Capital (financierde in 2015 de portefeuille van het Vastgoed Fundament Fonds van Annexum), M&G, Pramerica en Starwood die zich op de Nederlandse markt begeven. Ze concentreren zich het meest op mezzanine-leningen.

Niche-financiers
Het gaat hier om partijen die zich specialiseren in segmenten zoals woningen, bedrijfsruimte, gezondheidszorg en ontwikkeling die minder door grote financiers worden opgepakt. Nieuwkomers als DCMF en Urban Industrial zijn een goed voorbeeld hiervan.

De analyse van CBRE over vastgoedfinanciers en beleggers in 2015 is HIER te vinden. 

BEZOEKTIP
24 maart: Dag van de Vastgoedfinanciering.  Alle grote financiers zijn daar aanwezig. 



Reacties


Laatste nieuws