Nieuwbouw Fresh Care Convenience vol duurzame snufjes

Sinds het startsein op 16 april 2015 is er een intensief traject afgelegd om een sluitend business case te krijgen voor de nieuwe huisvesting van Fresh Care Convenience (FCC) op het bedrijventerrein Poort van Dronten in Dronten.

Op 20 november 2015 was het moment bereikt dat Fresh Care Convenience de anterieure overeenkomst met de gemeente Dronten heeft getekend. Hiermee is een grondpositie op het bedrijventerrein verworven van circa 5,6 hectare voor de nieuwbouwontwikkeling. De beoogde nieuwbouw omvat zo’n 23.500 m2 BVO productiehal, 1.100 m2 BVO kantoor en 33.000 m2 terrein.

De haalbaarheidsfase is vanaf het eerste initiatief tot en met het ondertekenen van de grondovereenkomst begeleid door BOAG. BOAG heeft in deze fase diverse workshops georganiseerd om eerst het productieproces van Fresh Care Convenience in kaart te brengen en vervolgens het ruimtelijk programma van eisen te ontwikkelen. In vervolg daarop heeft BOAG een adviserende rol gehad om de stichtingskosten van aannemer Heembouw op marktconformiteit te toetsen en mee te denken in planoptimalisaties. Hiervoor is nauw samengewerkt met de bouwkostenafdeling van BOAG. Het ontwerp is van de hand van Habeon architecten.

Duurzaamheid
De nieuwbouw van FCC is met de gemaakte keuzes tijdens de haalbaarheidsfase in meerdere opzichten een bijzonder project in de voedselindustrie. Naast het realiseren van een hoogwaardig productielocatie wil FCC ook partnerships aangaan met partijen om in de nabije toekomst de activiteiten uit te breiden met onder andere onderzoek, onderwijs en city farming (eigen slateelt). Voor onderzoek en onderwijs wordt de nieuwbouw voorzien van een laboratorium met proefkeuken en een ruim auditorium in het kantoorgebouw.

Een strategisch samenwerkingsverband zal worden aangegaan met: gemeente Dronten, Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (CAH), Ontwikkelmaatschappij Flevoland (OMFL) en voor de city farming met Philips Lighting.

Naast de duurzame maatschappelijke investeringen wordt er ook volop ingestoken op duurzaamheid op gebouwniveau. FCC wil op de nieuwe locatie met inventieve toepassingen het energieverbruik verlagen en ook een duurzame oplossing zien te vinden voor de circa 300 m3 proceswater dat per dag verwerkt moet worden. 

BOAG is ook in dit traject betrokken om de duurzaamheidsambitie van FCC te verwezenlijken. BOAG begeleidt hiervoor onder andere het onderzoekstraject met TNO voor het opstellen van een energiescan van de nieuwbouw. De energiescan van TNO zal inzicht geven in de verschillende oplossingsrichtingen voor een duurzame productiehal.

Het installatieconcept zal zo veel mogelijk circulair worden uitgelegd. De restwarmte van het koelingsproces zal bijvoorbeeld opgevangen worden en gebruikt worden voor het verwarmen van de kantoren. Volledige LED verlichting zal moeten bijdragen aan het reduceren van de energievraag. Voor het proceswater wordt gedacht aan een gesloten kringloopsysteem waarbij het water wordt hergebruikt voor onder andere de schoonmaak van machines en als irrigatiewater voor de city farming. 

Een bijdrage van BOAG.

Foto: Impressie nieuwbouw productielocatie Fresh Care Convenience.



Reacties


Laatste nieuws