De beste vijf locaties voor E-Commerce in Nederland volgens JLL

JLL heeft een Top 5 van de beste E-Commerce locaties in  Nederland samengesteld. Dat zijn de locaties waar E-Commerce bedrijven zich het beste kunnen vestigen. Wat opvalt: de zuidelijke regio’s zijn daarin sterk dominant.

De top 5 van de Ranking E-commerce Locaties verschilt licht van de top 5 van de Ranking Logistieke Locaties. Dit geringe verschil tussen beide rankings van JLL is te verklaren door een aantal aspecten. Voor E-commerce operaties spelen bepaalde vestigingscriteria namelijk een belangrijkere rol. Hierbij is bijvoorbeeld de aanwezigheid van expresdiensten en arbeidspotentieel van groter belang dan bij een traditionele logistieke operatie.

Sven Bertens, Head of Research Advisory van JLL: “De opkomst van internetwinkelen en daarmee de groei van E-commerce operaties heeft zeker tot gevolg gehad dat het logistieke landschap aan het veranderen is. Over de afgelopen jaren zien we een duidelijke schaalvergroting van distributiecentra. Echter, de van oudsher belangrijke logistieke locaties blijven in grote mate ook de E-commerce operaties aantrekken.” Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics van JLL: “Naast locatieverschillen zijn er uiteraard ook verschillen als het gaat om het vastgoed zelf. Een E-commerce operatie wijkt op een aantal punten af van een traditionele operatie zoals bijvoorbeeld grotere mezzanine vloeren, geautomatiseerde systemen en een groot arbeidspotentieel. Om die reden hebben veel E-commerce gerelateerde transacties betrekking op built-to-suit ontwikkelingen.”

Locatiekeuzen
JLL heeft in 2015 de eerste editie van de Ranking Logistiek uitgebracht om marktpartijen te kunnen informeren over hun locatiekeuzen. JLL heeft in totaal 40 Nederlandse regio’s onderling vergeleken. Hiervoor zijn alle logistieke bedrijventerreinen in de 40 COROP regio’s geanalyseerd. Alle regio’s zijn beoordeeld op 8 verschillende thema’s, met in totaal 21 onderliggende indicatoren. Op elk van deze indicatoren zijn de regio’s gerangschikt van 1 tot 40. De totaalscore van een locatie is bepaald door de scores per indicator te vermenigvuldigen met een wegingsfactor, waardoor een samengestelde index ontstaat. Voor de Ranking E-Commerce Locaties zijn de wegingsfactoren aangepast.

Ranking E-Commerce:

1. Zuidoost-Noord-Brabant 

2. Zuid-Limburg    

3. Groot-Amsterdam  

4. Groot-Rijnmond      

5. West-Noord-Brabant


Ranking Logistiek:

1. Noord-Limburg

2. Zuid-Limburg

3. Zuidoost-Noord-Brabant

4. West-Noord-Brabant

5. Midden-Noord-Brabant

6. Noord-Limburg

7. Zuid-Limburg

8. Zuidoost-Noord-Brabant

9. Zuidoost-Noord-Brabant

10. West-Noord-Brabant

11. Midden-Noord-Brabant

 



Reacties


Laatste nieuws