‘De Open Huizenroute is nog nooit zo actief geweest als deze keer’

Afgelopen zaterdag was het weer zover: de halfjaarlijkse landelijke Open Huizenroute. We zeggen al een aantal maanden dat de woningmarkt weer in de lift zit, maar laat de Open Huizenroute dat ook zien? Vastgoedjournaal sprak met Kim Roosloot, RMT/ NVM (aankoop)makelaar bij Hoekstra en Van Eck in Haarlem en Hoofddorp. We bespraken hoe het kantoor van Hoekstra en Van Eck zaterdag heeft ervaren en wat de algemene trends in de woningmarkt zijn volgens Roosloot.

Uit de bliksemenquête van de NVM blijkt dat er zaterdag zo'n 150.000 bezoeken zijn geweest in de 46.000 opengestelde huizen. Het aantal bezoekers is ongeveer gelijk aan de vorige editie van de Open Huizenroute in oktober, maar het aantal aangeboden woningen is minder. 

Elk huis een bezoeker
Hoe heeft Roosloot de afgelopen Open Huizenroute ervaren? Zij vertelt hierover: "Het is heel erg goed gegaan voor al onze 25 kantoren, zelfs beter dan ooit. Steven Lagerweij, regiomanager van alle Hoekstra en Van Eck-kantoren, heeft aangegeven dat het ondanks het slechte weer een groot succes is geweest en dat bijna alle verkopers bezoek hebben gehad. Ik kan zelfs zeggen dat ons kantoor, dat zich richt op Haarlem en Hoofddorp, een 100% score heeft. Alle ongeveer 40 deelnemende huizen hebben bezoekers gehad. Het aantal bezoekers varieert tussen de 1 en maar liefst 24. De woningen in de populaire wijken in Haarlem zijn echt bijzonder goed bezocht. Het was zelfs zo'n succes dat er zaterdag direct al afspraken werden gemaakt voor tweede bezichtigingen en ook al biedingen werden uitgebracht."

Zij vervolgt: "Vanmiddag heb ik twee bezichtigingen die beide voortkomen uit de Open Huizenroute. Op één van de woningen is zelfs al een bod gedaan, omdat de kijkers bang zijn het anders mis te lopen. Het is een openingsbod, maar ik weet zeker dat we eruit gaan komen tussen koper en verkoper."

Stijgende populariteit
Merkt Roosloot naast de goedbezochte Open Huizenroute ook een algemene positieve trend in de woningmarkt? Zij antwoordt hierop: "Ik kan wel stellen dat er echt beduidend minder woningen in de verkoop staan en dat woningen sneller worden verkocht. We moeten zelfs weer actief op zoek, omdat er anders leegverkoop ontstaat want in de populaire wijken in Haarlem is er soms sprake van krapte in de markt. Vraag en aanbod zijn dan weer omgedraaid en dat betekent ook dat de marktwaarde omhoog gaat."

Roosloot werkt als NVM aankoopspecialist en merkt dat haar telefoon weer roodgloeiend staat. "Opvallend is dat de Open Huizenroute ook goed is voor woningen die al langer te koop staan. Deze zijn zaterdag goed bezocht, soms wel door 10 geïnteresseerden tegelijk. Hierdoor stijgt de woning in populariteit en dit voert de druk op bij kijkers, omdat zij dan sneller geneigd zijn een bod uit te brengen omdat ze bang zijn dat ze anders naast de woning grijpen. Veel bezoekers tegelijk wijst immers op een gewilde woning", vertelt zij aan VJ hierover.

Aankoopmakelaar
Volgens Roosloot is de locatie allesbepalend. "Zelfs de wat mindere krentjes uit de pap die in een goede wijk staan worden sneller verkocht de laatste tijd. De verkoop wordt zeker door de Open Huizenroute gestimuleerd. Zelf heb ik zaterdag kijkers geadviseerd en voor hen lijstjes samengesteld van beschikbare woningen die aan hun wensen voldoen. Zij hebben me achteraf laten weten hoe het gegaan is en daaruit zijn al nieuwe bezichtigingen en biedingen gekomen. Het is een hele actieve dag geweest", zegt Roosloot.

VJ vraagt haar waarom het voor een koper belangrijk is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. "Wij behartigen de belangen van de koper, in tegenstelling tot de makelaar die het huis echt wil verkopen voor de verkopers. Ik taxeer de woningen bijvoorbeeld en beoordeel wat de reëele waarde van de woning is, waardoor een koper nooit te veel betaalt en dus geen kat in de zak koopt. Het komt wel eens voor dat ik een woning afwijs waar het oog van de kijker op is gevallen. Eigenlijk kun je stellen dat ik als aankoopmakelaar de koper ontzorg", besluit Roosloot.

Recordaantal bezoekers
Voor Hoekstra en Van Eck was het dus een succesvolle dag. En dit geldt zeker ook voor Funda. Zij hebben nog nooit zoveel hits gehad als afgelopen dagen en bereikten een recordaantal bezoekers van 1,2 miljoen per dag.

Op 9 april weten we wat de woningmarkt het afgelopen kwartaal echt heeft gedaan, want op deze datum presenteert de NVM de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2015.

Charlotte Bijenveld



Reacties


Laatste nieuws