Verkochte kerken krijgen nieuwe bestemmingen: Subsidies beschikbaar

Steeds meer kerkelijk onroerend goed krijgt met succes een nieuwe bestemming. Zo zijn recent een klooster in Rotterdam, een kapel in Haarlem en kerkgebouwen in Rijnsburg, Den Haag, Rotterdam, Ede, Sittard, Leeuwarden en Maastricht verkocht. De objecten zijn getransformeerd voor onder meer zorg en maatschappelijke activiteiten waaronder fitness en dagopvang.

In Rotterdam is het Regina Pacis klooster van 2565 m2 verkocht aan Accresco en is Kapel Nieuw Vredenhof in Haarlem (circa 700 m2) verkocht aan K.O. Theaterproducties. Voor alle transacties trad Reliplan als gespecialiseerd vastgoedadviseur op.

Zeer gewild
Mickey Bosschert van Reliplan: "Kerkelijk onroerend goed blijkt zeer gewild. In de komende jaren zullen zo'n 1200 kerkgebouwen leegkomen. Kerkgebouwen blijken van belang te zijn voor investeerders. Bedrijven die zich willen profileren door een bijzondere uitstraling, ontwikkelaars op het gebied van gezondheidscentra, zorg en studentenhuisvesting, kerkgebouwen zijn er zeer geschikt voor vanwege hun centrale ligging."

Zij wijst erop dat subsidies vanuit de provincies - variërend vanaf €100- €500.000) -, subsidies van het RCE ( Rijksdienst Cultureel Erfgoed ) en laagrentende (slechts 1,5% rente) leningen vanuit het Nationaal Restauratiefonds ervoor zorgen dat investeringen in kerken een relatief hoog rendement kunnen opleveren. "Een ontwikkelingssubsidie werd via Reliplan verleend aan kerkgebouwen in Zaandam, Den Haag, Oost-Graftdijk, Slootdorp, Midwoud, Aerdenhout en Rotterdam", zegt Bosschert.

Groot bestand aan kerken
Reliplan beschikt over een groot bestand aan zoekende aanvragen voor huur van objecten onder andere in: Amsterdam (73 objecten), Rotterdam (51) en Den Haag (72) en in andere regio's.

Bezoektip: 

Landelijk Kerkelijk Vastgoed Congres 2015



Op 26 maart aanstaande organiseert Reliplan in samenwerking met Vastgoedjournaal het Landelijk Kerkelijk Vastgoed Congres 2015 dat geheel in het teken staat van het herbestemmen van kerkgebouwen. Items als financiering en waardebepaling van kerkgebouwen zullen daar ruimschoots aan bod komen. Lees meer over dit actuele programma via deze link.



Reacties


Laatste nieuws