Corporatie pakt extra kosten meerwerk aan door ketensamenwerking

Bij aanbestedingen van grote klussen krijgt doorgaans de goedkoopste inschrijver de opdracht. Maar dan begint het gezeur over de kosten van het meerwerk die je ongetwijfeld krijgt. Corporatie Provides uit IJsselstein gaat dit aanpakken door een bijzondere vorm van ketensamenwerking.

Het is niet de eerste ketensamenwerking in de woningbouwbranche. Maar het initiatief van woningbouwvereniging Provides is wél de eerste waarin verschillende bedrijven met dezelfde specialiteiten samenwerken.

Eduard Drees kent de standaard aanbestedingsprocedure in de schildersbranche. De directeur van ESJ Schilders legt uit: “Een woningbouwvereniging schrijft een tender uit, vijf à zes partijen kijken vervolgens naar de fouten in het bestek, calculeren hoe ze zo laag mogelijk kunnen inschrijven, waarna de goedkoopste in veel gevallen de opdracht krijgt. Om vervolgens te profiteren van de extra kosten die de fouten in het bestek met zich meebrengen. En dan begint het gezeur… Eigenlijk brengt 95 procent van de gevallen meerwerk met zich mee.”

Het fenomeen verbaast Drees niet meer. Hij weet niet beter. Des te blijer is hij dat zijn bedrijf zich samen middels een innovatieve ketensamenwerking kan onttrekken aan deze misère. “We werken samen met Van de Velde Schilderwerken, adviesbureau Noorderberg Partners en de aannemers Van Zoelen, Plegt-Vos en Rutges Vernieuwt. Deze constructie biedt opdrachtgevers veel voordelen. De kans op meer- en minderwerk is vrijwel nihil. Bovendien fungeren alle partijen niet alleen als capaciteitsleverancier, maar ook als kennisleverancier.”

Niet voor weglopen

Woningbouwvereniging Provides benaderde in 2011 een groot aantal bedrijven. De vraag was helder: of de bedrijven wilden meedoen aan een pilot dat uiteindelijk moest leiden tot een ketensamenwerking? Enige kanttekening: de keten beperkte zich per specialisme níét tot één bedrijf. Maar daar wilden de partijen niet voor weglopen. Ze bonden de strijd aan met de andere ondernemingen, kwamen uiteindelijk in alle testen van Provides positief naar voren en bleven zo samen met vergelijkbare dienstverleners over in de definitieve ketensamenwerking. 

Drees: “Een standaard ketensamenwerking is niet uniek. Maar deze is dat wel, omdat we met meerdere schilders en aannemers in één keten werken. Op die manier houden we elkaar scherp en transparant. Je kunt over elkaars schouder meekijken. Schilders en aannemers kijken op de werkvloer wat hun collega’s doen. Hetzelfde geldt voor de directie. Daar leren we van. Alle partijen kunnen zichzelf op deze manier blijven ontwikkelen.”

Wantrouwen overwinnen

Maar wilde deze manier van werken kans van slagen hebben, dan dienden de bedrijven onderling wel enig wantrouwen te overwinnen. “Je moet elkaar volledige openheid van zaken geven”, vervolgt Drees. “Dat voelt toch onwennig. Speelt één van de partijen verstoppertje, dan resulteert dat in scheve verhoudingen. Maar tijdens het maandelijkse overleg van onze stuurgroep hebben we elkaar steeds beter leren kennen. Daarmee groeide ook het vertrouwen.”

Alle partijen in de ketensamenwerking hebben gezamenlijk een prijzenboek opgesteld. “Een soort Bijbel”, zegt Drees met een knipoog. Daarin kunnen opdrachtgevers heel eenvoudig de kale prijs per strekkende meter werk opzoeken, opgesplitst in loon en materiaal. Daaroverheen komen dan AK en winst: stuk voor stuk bedragen die de bedrijven ook met elkaar hebben doorgesproken.

Tal van voordelen

De innovatieve samenwerking resulteert in tal van voordelen voor de opdrachtgever, stelt Drees. “Door onze goede ketensamenwerking is de kans op meer- en minderwerk zoals gezegd nihil. De prijzen zijn daarnaast transparant. Dat moet ook wel, als je met verschillende bedrijven samenwerkt. Bovendien heeft Provides gemerkt dat deze samenwerking een hoop rust creëert. Het verschil tussen aannemer en opdrachtgever vervalt namelijk. We zijn één. Samen werken we resultaatgericht. De afspraken zijn helder. Én het vertrouwen is daar.”



Reacties


Laatste nieuws