Vastgoedjournaal Green! Top idee!

Eindelijk een platform in de vastgoedwereld dat begrijpt waar het bij duurzaamheid om gaat: business. Geen inhoudelijk idealistisch gedoe waar denk ik de gemiddelde vastgoedexpert nog steeds moe van wordt, maar het benadrukken van nieuwe business kansen. En als we om ons heen kijken zijn die kansen echt enorm! De wereldwijde energie- en grondstoffentransitie is namelijk onomkeerbaar ingezet. De oude olie gedreven lineaire economie is in hoog tempo aan het transformeren in een wereld waar (met Duitsland, Brazilië en China voorop) voldoende duurzaam opgewekte energie voor handen is en grondstoffen worden hergebruikt en telkens worden opgewaardeerd.

China investeerde bijvoorbeeld in 2011 bijna 50 miljard dollar in solar en windenergie en dit met maar één doel: onafhankelijk worden van de olie industrie. Logisch, met de expansiedrift die China nastreeft kun je je geen afhankelijkheid van de politieke grillen van oliestaten permitteren. De Duitsers hebben het ook door dat de toekomst bij duurzame energie ligt. Zij hebben zich als doel gesteld dat in 2025, 50% van de energie duurzaam opgewekt moet worden met een compleet nieuwe miljardenindustrie als gevolg. Jonge, innovatieve bedrijven schieten hierdoor als paddenstoelen uit de grond.

De gevolgen voor de vastgoedwereld zijn groot. Ik ben er bang voor dat gebouwen die gasgestookt zijn geassocieerd gaan worden met oud denken, met leegstand als gevolg. Talentvolle mensen die bezig zijn met vernieuwing willen tenslotte niet in een gebouw wonen of werken dat minder intelligent is dan zijzelf. De kans ligt bij energieneutrale gebouwen. Niet alleen voor je energierekening, maar energieneutrale gebouwen laten zien dat de toekomst is aangebroken, doen dezelfde mededeling over hun eigenaren en gebruikers en trekken dus kopers en huurders.

Maar het gaat nog verder: duurzame energie wordt over enkele decennia in dermate grote hoeveelheden opgewekt dat energie –denk ik-  feitelijk gratis wordt. Net als de zon zelf! Dan gaan we naar een compleet nieuwe wereldorde waar geen schaarste aan energie meer bestaat. Wie had 17 jaar geleden kunnen denken dat informatie wereldwijd gratis, overal en altijd te verkrijgen zou zijn…? Een plan voor gratis luchtfoto’s op internet heeft me toen bijna mijn baan gekost.

Ik dank Vastgoedjournaal voor de geboden mogelijkheid en wens ze veel succes met de clean tech variant van hun nieuwskanaal. Laat de site maar inspirerend werken en als aanjager van de nieuwe vastgoedeconomie in Nederland gaan dienen!

Marcel van Miert

Bureau Van Miert stelt zich op als regisseur in het verbeteren en verduurzamen van bestaand vastgoed. We maken concepten waardoor moeizaam vastgoed weer tot leven wordt gewekt. Vervolgens organiseren we de juiste positionering en blijven tijdens de transitiefase aan boord om beloftes waar te maken. Het gaat ons om het creëren van vitaal vastgoed en daarmee om de uiteindelijke waardecreatie. zie ook http://www.bureauvanmiert.nl/

Geraadpleegde bronnen:

http://www.agentschapnl.nl/sites/default/files/China-duurzame%20energie.pdf

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Expeditie-Beter-Nederland.html



Reacties


Laatste nieuws