Harry Sterk: Potentieel ESCo's is enorm

Het merendeel van de gebouwen in Nederland verbruikt onnodig veel energie. Nieuwe vormen van energiebesparing worden daardoor voor beleggers en gebruikers steeds aantrekkelijker. Zo is het fenomeen Energy Service Companies (ESCo's) in Europa bezig aan een ware opmars. ESCo’s kunnen de energieprestaties van een gebouw spectaculair verbeteren. En dat levert de eigenaar van het gebouw dan snel zoveel op dat de investeringen zich heel snel terugverdienen. Daarnaast levert een ESCo extra gebruikskwaliteit op en wordt de investering in installaties en dergelijke vooraf door de leverancier verzorgd en via een prestatiecontract pas achteraf in rekening gebracht .

"Op die manier wordt een leverancier gedwongen de geclaimde voordelen ook echt in de praktijk waar te maken”, zegt Harry Sterk van het recent opgerichte ESCONetwerk.nl. “Het potentieel van Esco’s in Nederland is groot. Alle ESCo’s kunnen op korte termijn miljoenen besparen én een waardevolle verduurzaming tot stand brengen.”

Rabobank heeft onlangs becijferd dat het energiebesparingspotentieel van ESCo’s in alleen al het commercieel vastgoed 2,5% van het totale energieverbruik in Nederland per jaar is.

Paar jaar geleden was Nederland te rijk voor ESCo's

ESCo’s zijn gespecialiseerde leveranciers van energiediensten die de aanleg, kwaliteitsbewaking, onderhoud en beheer van de (klimaat-) installaties van gebouwen overnemen van de opdrachtgever. Zij leveren een gegarandeerde energiebesparing. Vervolgens verdient deze ESCo de investeringen terug uit het rendement van deze maatregelen. “De duurzaamheidsambities van Nederland zijn stevig en om die te realiseren verdienen ESCo’s eveneens meer aandacht en stimulans”, aldus Sterk. “Er is in ons land door de stijgende energiekosten en de minder goede economische vooruitzichten stevige urgentie op het dossier gekomen. Een paar jaar geleden waren we in dit land domweg te rijk voor PPS maar ook voor ESCo’s. Er was geen enkele maatschappelijke of politieke druk om ermee aan de slag te gaan. Werd schouderophalend weggewuifd. Dat is nu allemaal verleden tijd. Duurzaamheid en kwaliteit van gebouwen is niet meer de hobby van een verdwaalde idealist. Het is bittere noodzaak of anders gezegd een kwestie van professionaliteit geworden.”

Sterk benadrukt dat hij niet van de ESCo-politie is. “Wij helpen partijen op weg die op zoek naar kansen om energie en dus ook geld te besparen. Wij stellen op een heel pragmatische manier informatie beschikbaar.”

ESCoNetwerk.nl is gestart onder de vleugels van PPS Netwerk Nederland. Dit netwerk heeft een inmiddels 18000 man weten te bereiken. “Dit beproefde model zetten we nu ook in bij ESCo’s. Ons netwerk stelt opdrachtgevers van ESCo’s beter in staat kennis te vergaren en kansen te bepalen op het gebied van ESCo-dienstverlening.”

Het netwerk richt zich daarbij op directies, raden van bestuur maar ook wethouders dus de visievormers om de kansen van succes van een ESCo voor hun organisatie te bepalen. "We steken bewust niet in op het technische aspect maar leggen het neer op de bestuurstafel. Het gaat namelijk om strategische huisvestingsbeslissingen. Een discussie die gevoerd moet worden over de kerntaken, willen wij zelf in de installaties investeren en willen wij zelf nog wel een technische dienst of besteden we dat allemaal uit? Een ESCo dwingt tot het maken van een plan. Vanuit bedrijfseconomisch perspectief zetten duurzame oplossingen voor de meeste organisaties en bedrijven serieuze zoden aan de dijk", weet Sterk.

Niet met one size fits all de boer op

ESCoNetwerk.nl houdt door het hele land bijeenkomsten en workshops om geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden van een ESCo. “Het is echt niet zo dat wij met een one size fits all-praatje de boer opgaan. Voor bijvoorbeeld woningcorporatiedirecteuren gieten wij ons praatje in een vorm die zij kunnen plaatsen in hun wereld. We proberen het zo tastbaar mogelijk neer te leggen. Zo nemen we financiers mee, maar ook andere partners. Laten gebruikers aan het woord. Zij delen hun kennis en ervaring.”

Sterk zegt met klem dat ESCoNetwerk.nl een gratis dienstverlening is. "Wij zijn geen adviseurs, hoeven geen installaties te monteren en zijn onafhankelijk. Ons doel is om voorlichting te organiseren, partijen samen te brengen. Wij zijn niet meer dan matchmakers, zijn daarna ook weer weg. Ik ga heus niet onder de tafel zitten bij de onderhandelingen en contractbesprekingen.”

Barbara Sanders

 



Reacties


Laatste nieuws