VBO Makelaar en VJ delen transactiedata. Volledige transparantie een stap dichterbij

Volledige transparantie vastgoeddata stap dichterbij

VBO Makelaar, de op één na grootste branchevereniging voor makelaars en taxateurs in onroerend goed, heeft een overeenkomst gesloten om huur- en beleggingstransacties te delen met het online vastgoedinformatiemedium Vastgoedjournaal. Alle 91 aangesloten leden van de sectie Bedrijfsmatig Vastgoed van VBO Makelaar gaan hun bedrijfsmatige transacties volledig aan Vastgoedjournaal melden. Met deze overeenkomst wordt opnieuw een stap gezet in het volledig transparant maken van bewegingen in de vastgoedmarkt.

Vastgoedjournaal heeft nu reeds een transactiedatabase met meer dan 12.000 transacties. Deze database wordt volledig opengesteld voor de sectie leden Bedrijfsmatig Vastgoed van VBO Makelaar. VBO-makelaars krijgen met de toegang tot de database van Vastgoedjournaal meer inzicht in verhuisbewegingen en in de prijs- en huurvorming van commercieel vastgoed.

John Kerkhoven, directeur van Vastgoedjournaal.nl: “We zijn blij dat één van de grootste brancheverenigingen voor makelaars en taxateurs zich heeft aangesloten bij Vastgoedjournaal en hun transacties met ons zullen delen. Opnieuw heeft een grote marktpartij besloten haar informatie beschikbaar te stellen aan de markt. Juist in een tijd waarin de toezichthouders AFM en DNB de vastgoedmarkt oproepen tot meer transparantie, zorgt het aanleveren van transacties door de leden van VBO Makelaar voor meer ‘marktevidence’. Daarvan profiteren niet alleen de taxateurs maar ook de banken die vaker de waarde van hun onderpand moeten gaan vaststellen. Wij verwachten dat nog meer marktpartijen VBO Makelaar zullen volgen en hun transacties komen melden. Maar met de komst van VBO Makelaar is reeds een heel grote stap gezet, waar de gehele markt van profiteert.”

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Met een goed zicht op de gerealiseerde transacties in hun regio kunnen de adviseurs van VBO Makelaar hun cliënten nog beter van advies dienen.  Er staan grote belangen op het spel bij het vaststellen van de waarde van bedrijfsonroerend goed. Niet voor niets wordt er vanuit de nationale toezichthouders,  accountants maar ook internationaal steeds meer druk uitgeoefend om een kwaliteitsverbetering bij bedrijfsmatige taxaties door te voeren. Transparantie is daarbij een must en een eerste stap naar die verbetering. Taxateurs moeten een gefundeerd waardeoordeel kunnen geven en dat wordt alleen maar bereikt als alle benodigde marktgegevens voorhanden zijn en transparant met elkaar worden gedeeld. Gelukkig hebben wij in Vastgoedjournaal.nl een partij gevonden die er ook zo over denkt. Hopelijk volgen er snel nog meer organisaties die transparantie hoog in het vaandel hebben.”

Overigens: Vastgoedjournaal moedigt alle partijen aan om hun (verhuur en beleggings)data met ons te delen. Neem een abonnement en u heeft gelijk ook toegang tot de transacties van anderen. 



Reacties


Laatste nieuws