Opdrachtgever vraagt om nieuwe manier van bouwen

Dura Vermeer signaleert een belangrijke, positieve ontwikkeling in de bouw: interdisciplinaire samenwerking wordt in plaats van doelstelling een vanzelfsprekende basisvoorwaarde voor een goed bouwproces. De verantwoordelijkheden worden niet langer doorgeschoven, maar gedeeld. Een nieuwe realiteit, die werkt voor alle betrokken partijen.

De klant van nu, of het nu om een projectontwikkelaar, een corporatie, een belegger of een organisatie op zoek naar een (bedrijfs)pand gaat, verwacht van ontwerp tot en met minimaal de oplevering ontzorgd te worden. Deze nieuwe realiteit past naadloos bij de transitie die de bouw doormaakt en stelt de klant daadwerkelijk centraal. Door een continue samenwerking van de regievoerende bouwer, architect, installateur en soms ook belegger, worden krachten gebundeld. Dat leidt tot een aangenamer en efficiënter traject en veel meer overzicht voor de opdrachtgever: één partij is aanspreekpunt van de joint effort en weet van alle disciplines waar ze staan in het proces.

Hand-in-hand
De schuttingen tussen verschillende bouwdisciplines worden nu daadwerkelijk neergehaald. Waar vroeger iedere partij puur zijn eigen specialisme inzette in de fase waarin zijn specifieke werkzaamheden plaatsvonden – waardoor er haast in de regel hiaten ontstonden – zie je nu dat ontwerp en realisatie steeds vaker hand-in-hand gaan.

Het belangrijkste voordeel voor de klanten is wellicht dat de risico's die ze voorheen zelf droegen, nu voor de ontwikkelende bouwer zijn. Vaak wordt een vaste prijs afgesproken voor de ontwikkeling en bouw van een pand of woning. Waar hiaten tussen het ontwerp en de daadwerkelijke bouw als meerwerk in rekening werden gebracht, zijn deze risico's nu afgedekt door de ontwikkelende bouwer. Door de regie over het gehele proces te houden, wordt de klant optimaal ontzorgd.

De kracht van integraliteit
Dura Vermeer juicht dit toe. In het verleden waren ontwerpen van architecten soms technisch niet haalbaar of waren aan voorgestelde oplossingen torenhoge kosten verbonden. Maar de klant was al verliefd op het ontwerp. Wat doe je dan? Nu kan er in een vroeg stadium worden aangeven wat bouwtechnisch wel en niet mogelijk is en welke oplossingen het beste werken in een specifieke situatie. Dát is de kracht van integraliteit en de kracht van Design & Build. Want door een ontwikkelende bouwer al in het beginstadium te betrekken bij het ontwerp krijgen duurzame, technisch hoogstaande en esthetisch mooie oplossingen de kans volop benut te worden. De gebundelde expertises in het voortraject garanderen bovendien een kortere ontwikkel- en engineeringstijd en daarmee de kortere totale realisatietijd van een traject. Dat kan al gauw maanden schelen.

Design & Build heeft de toekomst door de integrale aanpak. Er kan een beter product worden geboden aan eigenaren, gebruikers én beleggers, dankzij de maximale integratie van creativiteit en haalbaarheid. Er zijn minder faalkosten, omdat alles bij één partij ligt. Hierdoor mogen klanten een steeds beter product verwachten tegen een steeds lagere prijs.

Design, Build, Maintain
Bouwbedrijven nemen steeds vaker de verantwoordelijk voor de hele levensduur van gebouwen. Waar voorheen de rol van bouwbedrijven vaak ophield na het ontwerp en de uitvoering, is nu ook maintenance steeds vaker een integraal onderdeel van een uitvraag. Dat is in feite heel logisch, want hoe eerder er beter er in de ontwerpfase al over het onderhoud is nagedacht, des te duurzamer kan er met (het onderhoud van) een gebouw worden omgegaan. Bovendien ziet Dura Vermeer dat de werkzaamheden steeds breder worden.

Een bijdrage van Dura Vermeer.



Reacties


Laatste nieuws