BREEAM-NL voor Dummies: Thermisch comfort moet je voelen

BREEAM-NL In-Use is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van bestaande gebouwen te bepalen. Het gebouw (Asset) zelf, het beheer en het gebruik ervan wordt beoordeeld voor negen verschillende categorieën: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). De rubriek BREEAM-NL voor Dummies behandelt deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Gezondheid: thermisch comfort.

We willen ons prettig voelen in onze kantooromgeving. Daarom gaat het in toenemende mate over de kwaliteit van het binnenklimaat. Thermisch comfort is hier een onderdeel van. Maar wel een belangrijk onderdeel: het staat vaak helemaal bovenaan de lijst van klachten over het binnenklimaat. In BREEAM-NL In-Use wordt gevraagd naar het thermisch comfort, zowel voor het onderdeel Asset (gebouw) als voor het onderdeel Beheer. Elk onderdeel bevat vragen (waar je punten voor kunt krijgen) die iets met thermisch comfort te maken hebben.

Thermisch comfort in het gebouw
Voor het onderdeel Asset zijn in totaal 16 vragen in de categorie Gezondheid. Eén vraag heeft betrekking op thermisch comfort. Het is de vraag over temperatuurregeling: ‘Kun je zelf de temperatuur in je gebouw regelen? Je kunt maximaal 4 punten met deze vraag scoren; dat is 7% van de 58 punten die in de Gezondheid-categorie te behalen zijn.

Thermisch comfort in het beheer
Voor het onderdeel Beheer zijn 11 vragen in de categorie Gezondheid. Twee vragen hebben betrekking op het thermisch comfort. Deze vragen gaan over gebruikerstevredenheidsonderzoek. Het gaat erom of gebouwgebruikers tevreden zijn met hun binnenklimaat (waar thermisch comfort een onderdeel van is). En, ook belangrijk, of er procedures voor feedback en acties zijn. Het is mogelijk om maximaal 7 punten met deze 2 vragen te scoren, wat 20% van 35 punten is die in de categorie Gezondheid te behalen zijn. Het gaat er bij deze vragen dus niet om of je thermisch comfort kunt meten, maar hoe je het als gebruiker voelt.

Toolbox
Weten wat de invloed van thermisch comfort is op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de AssessmentTool. 



Reacties


Laatste nieuws