We sluiten één van de slechtste kwartalen in de kantorenmarkt af

Het is één van de slechtste kwartalen sinds 15 jaar wat betreft opnamevolume van de kantorenmarkt. Het is al de vijfde keer dat het opnameniveau onder de 200.000 m2 is komen te liggen. Gelukkig redt het eerste kwartaal van dit jaar de half jaar cijfers, maar het tweede kwartaal gaat erg slecht de boeken in. Zo blijkt uit de Calcasa PropertyNL Analyzer, welke ongeveer 187.000 m2 kantoorruimte registreerde.

Door een goed eerste kwartaal (214.000 m2) komt het opnameniveau van kantoorruimte over het eerste halfjaar uit op 401.000 m2. Hoewel dit een stijging is van 5% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2013, is het het op twee na laagste opnameniveau in een eerste halfjaar van de afgelopen 15 jaar. In het transactiesegment 'kleiner dan 500 m2', werd ruim 110.000 m2 verhandeld. Ondanks de groeiende relevantie is er ook in dit segment het eerste halfjaar geen groei gesignaleerd.

Kantoortransacties in de pijplijn
Sinds de crisis daalde de opname van kantoorruimte eerst snel en daarna elk jaar geleidelijk tot een niveau van ruim 1 miljoen in 2014. Gezien de opname over het eerste halfjaar lijkt die trend zich ook in 2015 voort te zetten. De kantoortransacties van 5000 m2 of groter blijven gek genoeg uit. Er werden slechts 7 van dit soort transacties geregistreerd. Daarbij moet direct worden aangetekend dat in het tweede halfjaar van 2015 nog enkele grotere kantoortransacties vallen te verwachten, waardoor het opnamecijfers gunstig wordt beïnvloed. Zo staan verschillende grote zoekopdrachten uit bij makelaars. De grootste kantoortransactie viel dit eerste halfjaar in Amsterdam-Zuidoost en betreft de verhuizing van het hoofdkantoor van ING in 2019.

Transformeren
Dit betekent ook dat er minder getransformeerd kan en gaat worden. Calcasa PropertyNL Analyzer registreerde daarbij ook een versnelde prijsdaling van kantoorruimte in heel Nederland. In 2007 werd nog een gemiddelde bruto prijs van €140 per m2 voor kantoorruimte in Nederland betaald, tegenover een gemiddelde prijs van €125 bruto het eerste jaar in 2015.
Dit zijn de huurniveaus die naar buiten worden gebracht, in de praktijk liggen de gerealiseerde huurprijzen lager. Vooral Duitse beleggers verlenen fikse kortingen om reeds lang leegstaande panden verhuurd te krijgen of de laatste meters in een kantoorpand vol te krijgen. Dit soort maatregelen bieden weer wat hoop ten behoeve van de transformatiemarkt.



Reacties


Laatste nieuws