Kortlopende zakelijke hypotheken van nieuwkomer DCMF in trek

De woningmarkt trekt na de financiële crisis weer stevig aan en vastgoedontwikkelaars staan te trappelen om woningzoekers een kwalitatief goede woning te kunnen leveren. Financiering is echter nog altijd een probleem, omdat ontwikkelaars bij de traditionele banken vaak aan het kortste eind trekken. Het Amsterdamse DCMF is in het gat gesprongen van de kortlopende hypotheken aan commerciële partijen. Met succes, zegt directeur Lothar Kleinhaarhuis: “De vraag vanuit de markt is overweldigend.”

DCMF (Dutch Commercial Mortgage Finance), gevestigd in Amsterdam-Zuidoost verstrekt kortlopende hypotheken waarbij leegstaande objecten waaronder kantoren, scholen en gemeentehuizen getransformeerd worden naar woningen of appartementen. Daarnaast worden de DCMF-financieringen veelal gebruikt om woningen of appartementen aan te kopen. Deze worden dan verbouwd om ze vervolgens te verkopen of te verhuren.

Locatie bepaalt verhuurbaarheid
“Wij zien veelal dat er objecten, die momenteel niet in gebruik zijn, worden getransformeerd naar woningen en of appartementen. Het gaat om objecten die op locaties staan waar een toenemende vraag is naar woningen. Dan kun je denken aan locaties in of nabij de stadcentra. Ook zien we financieringsvragen voor transformaties indien er in de nabije omgeving zich hogescholen en universiteiten bevinden of dat er vanuit de gemeente een gebied wordt aangewezen waar een nieuwe bestemming voor wordt gezocht in plaats van kantoorruimte. Het is essentieel dat het type woningen of appartementen dat vervolgens aangeboden wordt, aansluit bij de locatie ter plekke. Dit bepaalt de verhuurbaarheid of verkoopbaarheid”, aldus Kleinhaarhuis.

Nu de woningmarkt aantrekt is er ook weer een sterke vraag naar woningen. Consumenten willen het liefst een reeds compleet gerenoveerde en gemoderniseerde woning. “Als gevolg van de aangescherpte hypotheekverstrekkingsnormen is het voor consumenten moeilijker geworden om een verbouwing gefinancierd te krijgen. Vastgoedontwikkelaars anticiperen hier momenteel op door woningen scherp aan te kopen op courante locaties en deze vervolgens te herontwikkelen. Wij zien dat woningen die goed ontwikkeld zijn, zeer snel verkocht worden.”

Banken geven niet thuis
Voor vastgoedontwikkelaars is het zeer moeilijk om voor bovengenoemde situaties ontwikkelingsfinanciering te vinden bij de reguliere vastgoedbanken. Door het ‘de-risk’ beleid van deze banken gaat hun voorkeur uit naar langlopende beleggingsfinancieringen, het liefst in woningen. Echter, voordat er een stabiele cashflow aanwezig is dienen deze objecten eerst aangekocht en ontwikkeld te worden. Bij veel van deze woningen is sprake van achterstallig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan de huurwoningen van woningcorporaties die verkocht worden of een kantorenpand dat eerst grondig gerenoveerd dient te worden voordat het heringericht kan worden naar appartementen. De banken geven voor deze ontwikkelingsfinanciering niet thuis. “Neem contact met ons op als de woningen verbouwd en verhuurd zijn, dan zijn wij zeker geïnteresseerd om te financieren” is een veel gehoorde opmerking in de markt, zo constateert Kleinhaarhuis.

Dutch Commercial Mortgage Finance (DCMF) is in 2013 opgericht omdat er een nieuwe behoefte bestaat aan tijdelijke financiering. DCMF is bereikbaar op 020 719 7197 of op info@dcmf.eu 



Reacties


Laatste nieuws