Prachtige transformatie postkantoor Utrecht in bibliotheek

Het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht krijgt een nieuwe bestemming. In opdracht van eigenaar a.s.r. werken de architecten van Rijnboutt aan het ontwerp voor een eigentijdse openbare bibliotheek in het rijksmonumentale gebouw. 

De gemeenteraad van Utrecht zette in 2014 een streep door nieuwbouwplannen voor de Bibliotheek van Utrecht aan het Smakkelaarsveld (Bieb++). Daarop kwam het leegstaande postkantoor aan de Neude in beeld als alternatief, vanwege de beschikbare ruimte, de grote kwaliteiten van het gebouw en de centrale ligging. Bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren voerde overleg met eigenaar a.s.r. en de architecten van Rijnboutt over deze herbestemming.

Al vier jaar dicht
Het oude hoofdpostkantoor is sinds 2011 gesloten. Het werd tussen 1919 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van Joseph Crouwel in het hart van de stad, tussen de Neude en de Oudegracht. Het imposante gebouw met vele sculpturale versieringen en een indrukwekkende centrale hal is een rijksmonument.

Rijnboutt maakte in opdracht van a.s.r. een ontwerp voor een nieuwe  bestemming. Architect Frederik Vermeesch: ‘In een aantal gezamenlijke workshops hebben we gekeken of het programma in het gebouw zou passen. Dat leverde positieve resultaten op. En ook de eerste gesprekken op basis van het voorlopig ontwerp met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke Commissie voor Welstand en Monumenten verliepen zeer bemoedigend.’



Reacties


Laatste nieuws