Den Haag houdt spreekuur op de PROVADA

De tijd van grote structuurvisies is voorbij in Den Haag. De stad kiest steeds vaker voor een meer organische ontwikkeling van de stad. Zelf neemt de gemeente ook een nieuwe rol op zich. In plaats van louter beperkingen en kaders op te leggen, wordt meegedacht, ondersteund en bemiddeld waarbij initiatieven van inwoners, ondernemers en bedrijven ruim baan krijgen.

In deze lijn wil de stad ook haar PROVADAdeelname invullen. Geen presentaties over grootse plannen deze keer, maar spreekuren over onderwerpen die relevant zijn voor de markt. Over de pilot met een omgevingsplan voor de Binckhorst bijvoorbeeld (foto). Hierdoor wordt het Haagse bedrijventerrein getransformeerd naar een woon-werkwijk.

Nieuwe Omgevingswet
Sinds 2014 wordt door de gemeente Den Haag gepionierd met de nieuwe Omgevingswet. Deze wet moet het initiatiefnemers makkelijker maken om bouwprojecten op te starten. Daarnaast benut de gemeente Den Haag de 'pilot Omgevingsplan Binckhorst' om in de breedte uit te zoeken wat er straks met een minimum aan regels mogelijk kan worden gemaakt.

Transformeren
Sinds december 2011 is het de ambitie van de gemeente Den Haag om het bedrijventerrein de Binckhorst te transformeren naar een moderne woon-werkwijk. Er is niet alleen ruimte voor bedrijvigheid, maar er kan ook gewoond en gerecreëerd worden. Het nieuwe omgevingsplan is erg geschikt om de voorgestane organische gebiedsontwikkeling mogelijk te maken.

In Nederland experimenteren zo'n honderd gemeenten met de Omgevingswet, maar Den Haag heeft ervoor gekozen het omgevingsplan in de volle breedte en integraliteit te benaderen.

Flexibiliteit
Randvoorwaarden kaderen wel af welke initiatieven zijn toegestaan, maar daarbinnen wordt maximale flexibiliteit betracht. Het projectteam van de gemeente Den Haag heeft intensief gewerkt aan een systeem voor de totstandkoming van het omgevingsplan. Hierbij wordt ook een OmgevingsEffect Rapportage (OER) opgesteld. Dit is een variant op de bekende MilieuEffect Rapportage (MER). Bij de OER wordt niet alleen naar de milieueffecten gekeken, maar naar alle effecten op de leef- en werkomgeving.

Nieuwe fase
Dit voorjaar breekt een nieuwe fase aan in de pilot en wordt het systeem van de OER getest. Hierbij worden de concrete ambities geformuleerd op onderdelen van woon-, economisch- en milieubeleid. Zoals bij alle nieuwe projecten in de stad, worden belanghebbenden ook hier nadrukkelijk betrokken. Vervolgens worden de onderlinge verhoudingen tussen deze ambities bepaald en wordt er gekeken naar de mogelijkheden om per gebied bepaalde thema's iets meer ruimte te bieden.

De realisatie van een woongebouw langs een drukke weg zou daarvan een voorbeeld kunnen zijn. Voor het thema Geluid voldoet dat misschien niet helemaal aan de ambitie (wel aan de wettelijke normen), maar daarentegen zorgt het gebouw er wel voor dat het verkeersgeluid in het achterliggende gebied vermindert en er daardoor meer ruimte ontstaat voor leefkwaliteit zoals groen en water. Dan kan de gemeente toch meewerken aan de planontwikkeling voor zo'n woongebouw omdat de totale omgevingskwaliteit er op vooruitgaat.

Slagvaardig
De resultaten uit de testfase voor de OER dit voorjaar worden verwerkt in het Omgevingsplan Binckhorst. Uitgangspunt hierbij is dat initiatieven integraler worden beoordeeld, procedures korter worden en de regelgeving voor iedereen helder is. Slagvaardig wordt het nieuwe kernbegrip. Zo weten zowel nieuwe initiatiefnemers als ook de huidige ondernemers in het gebied waar ze aan toe zijn.

Meedenken op de PROVADA
Op dinsdag 2 juni tussen 13:00-14:00 uur houden de leden van het projectteam Binckhorst een spreekuur op de PROVADA. Zij zijn er om vragen te beantwoorden over de nieuwe mogelijkheden in het gebied en ook om geïnspireerd te worden door ideeën uit de markt.

De gemeente wil ook op andere terreinen in gesprek met de markt op de PROVADA. Zo zijn er op dinsdag en woensdag spreekuren over transformatie en kleinschalig opdrachtgeverschap. Ook vrijetijdseconomie en detailhandel staan op de agenda en Steenworp helpt eigenaren graag verder met vragen over de Haagse markt.

Dit artikel is een bijdrage van de gemeente Den Haag.



Reacties


Laatste nieuws