Let op: Lage btw-tarief bij renovatie en herstel van oude woningen vervalt binnenkort!

De arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen die ouder zijn dan twee jaar, vallen sinds maart 2013 tijdelijk onder het verlaagde tarief van 6%. De regeling geldt ook voor woningcorporaties die renovatie- en herstelwerkzaamheden aan oudere woningen laten verrichten. Onlangs heeft de staatssecretaris in zijn Besluit bevestigd dat deze regeling vervalt per 1 juli 2015. Als u nu een grote renovatie- en herstelopdracht hebt lopen voor of nog van plan bent om renovatie- en herstelwerkzaamheden uit te laten voeren aan woningen ouder dan twee jaar, zorg er dan voor dat deze afgerond is/zijn vóór 1 juli aanstaande.

Om nog gebruik te kunnen maken van de regeling is het dus van belang dat alle werkzaamheden vóór 1 juli a.s. zijn afgerond. Indien de werkzaamheden ná 30 juni a.s. zijn afgerond, geldt het normale btw-tarief van 21% over de gehele aanneemsom. Dit geldt dan ook voor het deel van die werkzaamheden dat al vóór 1 juli a.s. was uitgevoerd. 

Ook indien er vooruitbetalingen zijn gedaan vóór 1 juli a.s. in verband met een opdracht tot renovatie- en herstelwerkzaamheden die ná 30 juni a.s. is afgerond ofwel voltooid, geldt dat er uiteindelijk 21% btw over de totale aanneemsom dient te worden afgedragen. Houdt er dan rekening mee dat – indien u dergelijke vooruitbetalingen heeft betaald – er waarschijnlijk meer btw (21% i.p.v. 6% over vooruitbetaalde deel van de aanneemsom) betaald moet worden dan verwacht. 

Afgeronde/voltooide dienst?
Het moment waarop een dienst is afgerond ofwel voltooid, is van doorslaggevend belang voor het bepalen van het btw-tarief. Een dienst is voltooid wanneer het overeengekomen eindresultaat is bereikt en de opdrachtgever het werk heeft aanvaard. Het oplevermoment is bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever en dienstverrichter een gezamenlijke (eind)ronde hebben gemaakt en afgesloten en wanneer de opdrachtgever tekent voor akkoord. Ook het feit dat de opdrachtgever heeft betaald kan gelden als aanvaarding van het verrichte werk. Zorg er dus voor dat het oplevermoment heeft plaatsgevonden vóór 1 juli a.s. oftewel de dienst vóór 1 juli a.s. is voltooid! 

Deelopdrachten?
Wanneer het duidelijk is dat een opdracht tot renovatie en herstel aan woningen ouder dan twee jaar niet meer vóór 1 juli a.s. kan worden afgerond, kan het verstandig zijn om deze op te delen in deelopdrachten. Op deze manier kan op een deel van de werkzaamheden – de diensten die vóór 1 juli a.s. zijn afgerond en voltooid – tot het verlaagde 6% tarief op de arbeidscomponent worden toegepast. Er moet hierbij wel worden gelet op een eventuele samenhang tussen deelprojecten en in hoeverre het reëel, praktisch en mogelijk is om de werkzaamheden/diensten in gedeelten op te leveren. 

Renovatie van woning(en) met daarbij de realisatie van een uitbouw bij de woning(en) kunnen makkelijker worden gesplitst dan bijvoorbeeld de renovatie van de totale woning(en). Ook moet het gaan om zelfstandig te duiden prestaties.

Voor bepaalde diensten nog wel verlaagde 6% tarief ná 1 juli
Voor schilders- en stukadoorswerk of het aanbrengen van isolatiemateriaal aan woningen ouder dan twee jaar blijft het verlaagde 6%-tarief nog wel gelden. Dit zijn namelijk geen tijdelijke tarieven.
 

Marco Beerens (foto) – BDO Btw specialisten, Breda, marco.beerens@bdo.nl

Mr. Maarten Benard – BDO Btw specialisten, Amstelveen, maarten.benard@bdo.nl

BDO branchegroep Vastgoed, www.bdo.nl/vastgoed



Reacties


Laatste nieuws