Innovatie : Tender snel de Smart Urban Future!

Begin juni opent de Provada weer haar deuren. Het eerste dagthema is innovatie. Ik houd van innovaties, maar eerlijk gezegd vind ik veel van de zogenaamde innovaties in de vastgoedsector vooral logische product- en procesverbeteringen die kwaliteit en efficiency verbeteren. Niks mis mee, voor iedere sector en ieder bedrijf zijn ze noodzakelijk om concurrerend te blijven, aldus Robert van Ieperen van Fakton in zijn column voor VJ.

Innovaties waar ik echt warm voor loop zijn zogenaamde ‘disruptive innovations’. Innovaties die nieuwe markten en nieuwe ‘value networks’ creëren, bestaande markten wegconcurreren. Veel ontwikkelingen op ICT, mobiliteits- en energiegebied zijn ‘disruptief’. In de ‘fysieke voorraadmarkt’ van vastgoed voelen we dagelijks de effecten en moeten we onze oude business transformeren. Een struggle voor waardebehoud. 

Strategische allianties
Het wordt tijd dat de vastgoedsector zelf zich direct gaat richten op innovaties die cross sectorale, strategische allianties smeden. Verstedelijkingsvraagstukken, nationaal en internationaal, bieden tal van mogelijkheden om bestaande vastgoed business modellen te innoveren door ze te integreren met investerings- en exploitatiemodellen van multinationals en startups die hun producten en diensten steeds nadrukkelijker richten op een bijdrage aan het leefbaarder en efficiënter maken van steden. Uit ervaring weet ik dat er internationaal veel waardering is voor de leefbaarheid van onze stedelijke agglomeraties, het comfort van onze transport netwerken en de relatief sterke positie van de (semi)publieke sector met de potentie om publieke belangen te koppelen aan private business cases. 

In 2016 krijgen we als sector een zetje in de rug. Het kabinet maakt de 'agenda' voor de stad speerpunt als Nederland volgend jaar EU-voorzitter is. Om het niet alleen bij goede intenties te laten beveel ik aan dat de publieke sector (Rijk, Provincies en grote steden) snel en massaal tendervraagstukken in de markt zet die ontwikkelaars, beleggers en vastgoedexploitanten uitdagen om samen met spelers uit de ICT, mobiliteits- en energiesector slimme, nieuwe waarde proposities te ontwikkelen die de basis creëren voor een scenario van een veerkrachtige (resilient) economische groei. 

‘Disruptive’ innovaties
Een dergelijke ‘agenda’ moedigt disruptieve innovaties aan en biedt tal van business opportunities. Ik noem er drie, één vergeet-me-nietje voor iedere Provada dag:

  1. Geen publieke investeringsgelden nodig, nieuwe mogelijkheden voor privaat geld;
  2. Stedelijke ontwikkeling als exportproduct, een publiek en privaat belang;
  3. Kans om de ‘Dutch Developer’ als creatieve, cross sectorale verbinder opnieuw uit te vinden en een nieuw marktperspectief te bieden.

Op zoek naar een verleidelijk, inspirerend Provada programma? Bezoek Fakton in hal 11, stand 43 en bekijk www.fakton.com. 

Robert van Ieperen 



Reacties


Laatste nieuws