Blog: Hoe kosten sexy worden in vastgoedmanagement

Kosten, essentieel in het vastgoedmanagement, is een weinig sexy onderwerp. Zonder kosten ook geen onderhoud, geen beheer, geen schoonmaak, geen elektriciteit en geen internet! Maar toch spreken vastgoedmanagers niet graag over kosten. Wel over kostenreductie. En over transacties, herbestemming en ontwikkeling natuurlijk. Remco Iburg, manager business development Prognotice, vertelt in zijn artikel voor VJ hoe vastgoedmanagers zich kunnen ontpoppen als vastgoedregisseurs en inzichtelijk maken hoe vastgoedeigenaren kosten kunnen besparen.

Merkwaardig, nietwaar? Ik bedoel, geen werkplek, winkel of woning zonder kosten. Dat weet iedereen. Je zou verwachten dat het een favoriete onderwerp is, al was het alleen om de enorme winst die je ermee kunt behalen. Kosten zijn wel degelijk sexy, want zonder kosten geen blije gebruiker! Maar zonder kostenbeheersing, is er ook geen blije investeerder. En laat 60% van het commerciële vastgoed in Nederland nou in handen zijn van investeerders. Kosten, ze zijn dus best sexy.

“Door inzicht in kosten, kun je succesvol schuiven met posten”
Regelmatig zit ik aan tafel met vastgoedmanagers uit het commercieel en maatschappelijk vastgoed. De een heeft het beheer over tienduizenden meters kantoor, de ander beheert 10 scholen. Kenmerkend is dat zij de kosten vaak globaal bijhouden. Liefst in Excel. Afhankelijk van het IT-talent van de vastgoedmanager in kwestie zijn dit heel uitgebreide, of zeer beperkte overzichten. Door de grote verschillen tussen aanpak van de diverse vastgoedmanagers, levert iedere manager weer andere overzichten aan de vastgoedeigenaar. Maar hoe kan een eigenaar volledig inzicht hebben in de kosten van het vastgoedbeheer als elk overzicht weer anders is?

Vastgoedeigenaren zijn, zoals zovelen, natuurlijk dol op besparen. Budgetbeperkingen van 10 of 20 % zijn gebruikelijk in de vastgoedbranche. Maar waarop te snijden, als je niet weet waarin je snijdt? Wat is het gevolg van het besparen op bijvoorbeeld schilderwerk? Op de korte termijn kan het geld in de zak houden natuurlijk reuze interessant zijn. Maar wat als daardoor het pand serieuze schade oploopt? Dan ben je natuurlijk veel verder van huis. Door een programma gericht op vastgoed & kosten te gebruiken kan je veel kosten besparen. De investering wordt er dubbel en dwars uitgehaald. Door kosten sexy te maken.

Vastgoedmanager is ook vastgoedregisseur
Met Prognotice | Estate ben je niet de vastgoedmanager, maar de vastgoedregisseur. Aan jouw opdrachtgever kun je eenvoudig tonen wat en waarop te bezuinigen. En dan natuurlijk ook meteen de effecten op korte en lange termijn tonen. Zo word jij een vastgoedregisseur en daardoor een betere gesprekspartner voor iedere vastgoedeigenaar.

Prognotice | Estate is een onmisbare tool voor elke vastgoedregisseur. Dat zal u duidelijk zijn. Maar, zoals het iedere goede regisseur betaamt, weegt u rendement en investering zorgvuldig tegen elkaar af en branden er twee vragen op uw lippen. Eén: wat kan ik concreet van Prognotice | Estate verwachten? Twee: past het in mijn budget? Vragen waar u geen jubelantwoord op wilt horen, maar concrete antwoorden op maat. Neemt u gerust contact met mij op. U kunt mij bereiken via r.iburg@prognotice.nl

Remco Iburg is Manager business development bij Prognotice



Reacties


Laatste nieuws