Innovatieve ontdekking van studenten: Stroomopwekkende ramen

Toen wij bij Vastgoedjournaal iets hoorden over PowerWindow, een raam dat stroom kan opwekken, besloten we direct contact te leggen met één van de grondleggers hiervan. We spraken uitgebreid met Willem Kesteloo over dit unieke product in Nederland. Wat is het? Hoe werkt het? En voor wie zijn deze speciale ramen bestemd?

Samen met Ferdinand Grapperhaus deed Willem Kesteloo onderzoek voor hun afstudeerproject. Kesteloo zegt hierover: "Tijdens dit onderzoek ontdekten wij nogal bijzondere eigenschappen in een poeder voor energieopwekking. Wij wilden dit poeder omzetten in een coating, zodat we deze in ramen konden gebruiken. Nadat dit gelukt was hebben we direct patent aangevraagd en zijn we als start up begonnen. We vroegen een beurs aan bij de overheid en hebben deze gekregen, waardoor we officieel van start konden."

Pilot in proefpand
Kesteloo en Grapperhaus zijn een half jaar geleden gestart en zijn nu druk bezig met het eerste prototype raam om te zien of alles werkt zoals zij verwachten. "Over ongeveer een maand weten we meer en bepalen we wat de vervolgstappen zijn. Op dit moment liggen er verschillende scenario's en we bekijken dan welke het beste is. We hebben met allerlei partijen contacten voor de verdere ontwikkeling van de PowerWindows, bijvoorbeeld met investeringsfondsen en grote partijen zoals Croon, Heijmans en VolkerWessels. Hopelijk wil één van deze partijen, of wellicht een andere, onze pilot faciliteren in een proefpand, zodat we dit kunnen testen", zegt Kesteloo.

Niet inleveren
Voor wie zijn deze stroomopwekkende ramen bestemd? Kesteloo: "Belangrijk is dat je gewoon door de ramen heen kunt kijken zoals normaal glas, dus als gebruiker merk je niet dat het anders is. Dat is cruciaal voor een duurzame innovatie, want om dit succesvol te laten zijn moet je niet hoeven in te leveren. De ramen zijn ideaal voor bijvoorbeeld bedrijven en andere commerciële gebouwen met veel glas."

Gevangen licht
Hoe werkt het? Kesteloo legt aan VJ uit: "Het raam vangt licht op in de coating dat vervolgens wordt omgezet in onzichtbaar licht. Dit nieuw uitgezonden onzichtbare licht wordt naar de zijkanten getransporteerd, op precies dezelfde manier als glasvezel licht transporteert. Het licht zit als het ware gevangen in het glas en komt in de kozijnen terecht in de zonneceltrips. Daarna wordt het omgezet in directe energie. Op zich bestaat het principe in Nederland al sinds de jaren '70, maar wij hebben een bijzondere eigenschap ontdekt waardoor het echt uniek is. We hopen dat de ramen 50 watt per m2 op zullen leveren. Als dat lukt, betekent dat dat wanneer een bedrijf de ramen wil vervangen door bijvoorbeeld HR++ glas en in plaats daarvan kiest voor PowerWindows, de investering in drie tot vijf jaar is terugverdiend. De PowerWindows hebben niet zoals bijvoorbeeld zonnepanelen direct zonlicht nodig, ze werken ook op indirect of diffuus licht."

Particulieren verdienen snel terug
Zijn de ramen eventueel ook geschikt voor woningen van particulieren of voor corporaties? "Absoluut! Het nadeel is alleen dat een particulier vaak overdag minder thuis is en dus minder energie verbruikt. We zijn nog niet zo ver dat de energie ook opgeslagen kan worden, dus deze wordt meteen ingezet. Het voordeel is daarentegen weer dat particulieren een stuk meer moeten betalen voor elektriciteit en hierdoor de investering in een PowerWindow beduidend sneller kunnen terugverdienen. Het zou zeker geschikt zijn bij nieuwbouw waar anders gekozen wordt voor HR++glas, dan wordt de woning enorm duurzaam. Zodra er meer bekend is, informeren wij de lezers van Vastgoedjournaal hier graag over", besluit Kesteloo.

Foto bovenaan: links Ferdinand Grapperhaus, rechts Willem Kesteloo

 



Reacties


Laatste nieuws