Blog: Subsidie voor verbetering energielabel

Het energielabel is herkenbaar voor iedereen. Al geruime tijd worden woningen en utiliteitsgebouwen voorzien van een energielabel. Het label geeft transparantie over de prestaties omtrent het energieverbruik van het gebouw. Hoewel er certificeringsmethodieken bestaan die een vollediger beeld van duurzaamheid geven, is het energielabel bij bestaande gebouwen gemeengoed om een rangschikking aan te brengen. 

De overheid streeft ernaar om met haar subsidiebeleid deze marktmechanismen te volgen en zo naar een integrale methodiek te groeien. Zo heb ik deze maanden ook mijn voorlopige energielabel ontvangen. Ik woon in een jaren dertig appartement met enkel glas aan de achterzijde. Het label is ingeschat op een G Label. Werk aan de winkel voor mijn vereniging van eigenaren. Dat dacht mijn bovenbuurman ook. Hij vulde de eenvoudige vragenlijst in en het label schoot omhoog.  Een week later ontving ik een nieuw voorlopig energielabel. Ik maakte een vreugdesprongetje, want ik kan mijn vrienden nu vertellen dat mijn appartement een B label heeft. Ach, en voorlopig ben ik niet van plan om te verhuizen...

Waarom schrijft een subsidie intermediair over energielabels? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Verbetering van het label kan subsidie opleveren. In haar subsidieregelingen streeft de overheid naar generieke methoden om eenvoudig aan te conformeren. Dit is transparant en vergt minder controle inspanningen. Je kunt het energielabel grofweg in twee categorieën onderverdelen: utiliteit en woningen.

Subsidie voor labelverbetering utiliteit
Voor energiebesparende maatregelen kunnen ondernemingen een fiscale extra investeringsaftrek aanvragen. De regeling verstrekt een extra aftrek voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Voor de subsidieregeling moet het energielabel minimaal drie stappen verbeteren of het energielabel A bereiken. Het subsidievoordeel bedraagt 10% over de relevante investeringen om de labelverbetering te kunnen behalen. De subsidieregeling geldt ook voor specifieke investeringen, alleen zijn hier allerlei beperkingen van toepassing. Door het energielabel aantoonbaar te verbeteren kan de subsidie flink toenemen.

Verbetering van het energielabel levert niet alleen subsidie op. Vastgoedeigenaren kunnen het label ook hanteren als tool om gebruikers concreet te laten zien er wordt gedaan om de energielasten te verlagen. Ik merk dat dit laatste nog weinig gebeurt, terwijl het energielabel bij renovaties van utiliteitsgebouwen juist kan worden gebruikt om ambities kracht bij te zetten en te rationaliseren wat het energievoordeel zal zijn.

Subsidie voor labelverbetering woningen
Iedere woning moet zijn voorzien van een energielabel. De verhuurders zijn al een tijdje verplicht een energielabel voor woningen te hebben. Particuliere eigenaren moeten nu ook bij de verkoop van de woning een officieel energielabel beschikbaar stellen. Voor verhuurders van woningen is vorig jaar een subsidieregeling geïntroduceerd die woningcorporaties en commerciële beleggers ondersteunt bij het verbeteren van het energielabel. De subsidie wordt verstrekt wanneer het energielabel van de woning met minimaal drie labels toeneemt. De regeling is per 1 januari 2015 gewijzigd. De methodiek omtrent de subsidiehoogte van de labels is gewijzigd naar de nieuwe  labelmethodiek. Niet meer de labels maar de energie-index vormt de basis voor het bepalen van de energieverbetering.

Voor woningcorporaties moet het label minimaal B (EI 1,40) worden en voor commerciële beleggers moet het label minimaal C (EI 1,80) worden. Om het overzichtelijk te houden blijf ik bij de energielabels. De subsidie bedraagt EUR 2.000, EUR 2.600, EUR 3.500 en EUR 4.500 per woning voor een verbetering van respectievelijk 3, 4, 5 en 6 energie-labels. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energielabel niet ouder is dan 6 maanden. Vergeet niet uw label (opnieuw) af te laten melden voordat u een aanvraag indient. Ik hoorde onlangs over een pijnlijke afwijzing van enkele miljoenen subsidie voor een woningcorporatie waar Van Draeckeburgh niet bij betrokken was. De oorzaak? Het energielabel was niet officieel afgemeld voor de melding van de subsidieaanvraag. 

De subsidie wordt overigens niet vooraf uitgekeerd als een voorschot. U investeert dus vooraf zelf in de verbetering van de woningen. Pas na 2017 wordt de subsidie uitbetaald. Een slimme werkkapitaal constructie van de overheid. Er kan immers vanuit worden gegaan dat de subsidie dan al is terugverdiend aan belastinginkomsten over de bouwactiviteiten.   
 

Mitchell Gmelich werkt voor Van Draeckenburg, mg@vdsf.nl 

Van Draeckeburgh (www.vdsf.nlhelpt organisaties om subsidies goed in te zetten voor het duurzaam realiseren of behouden van vastgoed. Met ruim 17 jaar ervaring voor gerenommeerde opdrachtgevers is Van Draeckeburgh de Nederlandse specialist voor subsidievraagstukken van vastgoedeigenaren. Door onze expertise en ervaring kunnen we het volledige subsidietraject begeleiden op een no cure no pay basis. Neem gerust contact op om te kijken wat we voor uw objecten kunnen doen. Naast onze directe opdrachten voor eigenaren helpen we ook bouwpartijen om een betere financiële propositie te kunnen aanbieden door gebruik te maken van subsidies. 

Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/

 



Reacties


Laatste nieuws