UPDATE Hogere winst en per saldo geen bankschuld voor VolkerWessels

Goede cijfers vandaag bij VolkerWessels. De bouwer/ontwikkelaar wist in een aanhoudende lastige markt de marge te verbeteren bij licht lagere bedrijfsopbrengsten. Ook de liquiditeitspositie heeft zich gunstig ontwikkeld. Ultimo 2014 is VolkerWessels per saldo bancair schuldenvrij. 

VolkerWessels in een verklaring vanochtend: “Ondanks een lichte daling is de kwaliteit van de orderportefeuille verbeterd, en nog steeds op een historisch hoog niveau. Dit is te danken aan een goede spreiding in activiteiten en een groeiend aantal meerjarencontracten. Deze contracten zorgen voor een stabiele stroom inkomsten en zijn daarmee belangrijke bouwstenen voor toekomstige omzet en resultaat.”

Jan van Rooijen, CFO: “Onze divisie Bouw & Vastgoed Nederland kampt nog onverminderd met ongunstige marktomstandigheden. Hoewel we in het lagere segment van de woningmarkt voorzichtige tekenen van herstel zien, blijven de marktomstandigheden bijzonder uitdagend. Ook de divisie Infrastructuur Nederland kampt met zware marktomstandigheden. Dalende budgetten op lokaal en provinciaal niveau leiden tot overcapaciteit. Dat zorgt voor toenemende ongezonde prijsdruk, waarbij prijsverschillen in aanbestedingen van meer dan 25% geen uitzondering zijn. Stevige verliezen in de sector zijn dan ook geen verrassing.” 

Henry Holterman, voorzitter RvC: “Omdat in de bouw- en infrastructuur sector in Nederland nog steeds onaanvaardbare risico’s genomen worden, verwachten we dat de malaise in de sector de komende jaren aanhoudt. VolkerWessels weigert mee te gaan in deze ongezonde markttrend en onderscheidt zich liever op kwaliteit en innovatie. Hierdoor zijn we er opnieuw in geslaagd om binnen alle divisies een positief operationeel resultaat te behalen. Deze prestatie is onder andere te danken aan onze bereidheid om duurzaam te innoveren en gericht te investeren. VolkerWessels focust op ondernemerschap in combinatie met financiële en operationele discipline.”

UPDATE 12/3: Hoewel VolkerWessels meldt dat de onderneming per saldo schuldenvrij is, wil dit niet zeggen dat ze helemaal geen schulden hebben. "Per saldo bancair schuldenvrij betekent dat we per saldo geen bankschulden hebben en dat onze resterende bancaire leningen kleiner zijn dan onze banksaldi", zo licht woordvoerder Gjalt Rameijer van VolkerWessels toe. "We hebben een solvabiliteit van 26% waarbij we op de creditzijde van de balans voorzieningen en overige kortlopende schulden en verplichtingen zoals handelscrediteuren, belastingen enzovoorts prijken."

High lights:

-Nettoresultaat: € 121 miljoen winst (2013: € 90 miljoen)

-Investeringen: € 95 miljoen (2013: € 72 miljoen)

-Omzet: € 4,4 miljard (2013: € 4,5 miljard)

-Orderportefeuille: € 5,8 miljard (2013: € 6,1 miljard)

-Solvabiliteit van 26%

Resultaten in Nederland:

Bouw & Vastgoed
"In Amsterdam krijgen de studenten van de Vrije Universiteit een nieuw duurzaam onderkomen dat door ons wordt gebouwd. De flexibele ruimtes kunnen worden gebruikt voor onderwijs, onderzoek en cultuur. Onder de naam Rivierzone worden er in Vlaardingen zo’n 500 woningen gebouwd. Door nieuwbouw, sloop en renovatie ondergaan delen van de stad een ware metamorfose. Dat geldt ook voor De Pier in Scheveningen waar wij deels eigenaar van zijn geworden. Dit jaar gaat het historisch erfgoed weer open voor het publiek. In 2014 hebben we verder The Edge opgeleverd, het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld én de renovatie van het Oude Luxor theater voltooid. In Amsterdam werken we aan de afbouw van het Centraal Station."

Infrastructuur
"Bij Badhoevedorp verhogen we de leefbaarheid van de bewoners door de A9 te verleggen. De snelweg komt buiten het dorp te liggen, wat ook de doorstroming van het verkeer ten goede komt. Doorstroming staat ook voorop bij de Galecopperbrug. Deze op één na drukst bereden brug in Nederland blijft in gebruik tijdens de ingrijpende renovatie die we daar uitvoeren. Langs het water werken we onder andere mee aan diverse projecten die vallen onder het landelijke Ruimte voor de Rivier programma. Dit zorgt voor een betere bescherming van onze rivierengebieden. Afgeronde projecten zijn onder andere het nieuwe Máximakanaal en de Tweede Julianasluis."



Reacties


Laatste nieuws