BAM laat reuzenopdracht nieuwe Kuip schieten + reactie BAM

Het Feyenoord Founders Consortium (BAM, AM en Siemens) ziet geen kans om het door hen ontwikkelde bouwplan voor de nieuwe Kuip (op basis van het door Feyenoord geformuleerde programma van eisen) te realiseren voor het maximale bouwbudget van €206 miljoen. De bouwers hadden de kosten voor een nieuwe Kuip begroot op €215 miljoen (exclusief inflatie). Dat is een gat van €9 miljoen of ruim 4%.

“Dit betekent dat de samenwerking is beëindigd. BAM spreekt waardering uit voor de goede samenwerking met Feyenoord en in het bijzonder voor de constructieve bijdragen van de kant van de gemeente Rotterdam en de supporters. BAM blijft graag bereid de ervaring die de onderneming heeft opgedaan met de (ver)nieuwbouw van stadions wereldwijd, in een nieuw traject in te zetten voor de totstandkoming van de (ver)nieuwbouwplannen van Feyenoord”, aldus BAM Bouw en Vastgoed maandagavond laat in een reactie. 

UPDATE 10/3: VJ had vandaag Arno Pronk, woordvoerder van BAM Groep, aan de lijn.

VJ: Waarom laten jullie zo'n mooie opdracht liggen? Het verschil tussen het budget van Feyenoord en waar BAM het voor kon bouwen is maar zo'n €9 miljoen, of ruim 4%

Pronk: Het verschil is groter, als je de inflatie meerekent, dan kunnen  de totale bouwkosten oplopen tot meer dan €218 miljoen. Dan zit er gauw zo'n 9% verschil tussen. De marges in de bouw zijn dun en wij vinden dat elk project uit de kosten dienen te komen. 

VJ: Maar met zo'n opdracht had BAM een heel fraai visitekaartje kunnen afgeven?

Pronk: We hebben in binnen- en buitenland al tal van visitekaartjes afgegeven. Op het gebied van stadions hebben we de ArenA en die van PSV gerealiseerd. In het buitenland hebben we stadions in Duitsland en België gebouwd. In Zuid-Afrika hebben we er zelfs twee neergezet waarbij in één daarvan de finale van het WK-voetbal in 2010 is gespeeld. Dan hebben we nog een stadion in Abu Dhabi.  

VJ: Wat waren jullie nu kwijt aan de voorbereidingskosten in de planfase van de Kuip? 

Pronk: Zo gaat dat nu eenmaal. Plannen maken kosten gewoon geld. Dat is hier niet anders. We willen geen indicatie geven van de door ons gemaakte kosten. 



Reacties


Laatste nieuws