Architect Daan Bruggink focust op materialen en grondstoffen

Architect Daan Bruggink (ORGA Architect) is de nieuwe voorzitter van de Adviesgroep BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie van de Dutch Green Building Council. Hij gaat verder richting geven aan de ontwikkeling en het beheer van het belangrijkste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwe gebouwen. Bruggink neemt het stokje over van Jan-Maarten Elias (Unica). Bruggink: “We zullen antwoorden moeten bieden op ‘the next big questions’.”

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw- en grootschalige renovatieprojecten. In totaal is al meer dan 6.000.000 m2 geregistreerd voor het BREEAM-NL keurmerk. En meer dan 300 nieuwbouwprojecten zijn in het bezit van een certificaat. Voor de meeste nieuwbouwprojecten in Nederland is BREEAM-NL de standaard geworden.

Nieuwe beoordelingsrichtlijn
Jan-Maarten Elias van Unica was sinds de introductie van BREEAM-NL in 2010 voorzitter van de Adviesgroep. Deze Adviesgroep heeft de taak om het keurmerk zo goed mogelijk te beheren en te ontwikkelen. Afgelopen jaar introduceerde de Dutch Green Building Council een nieuwe versie van beoordelingsrichtlijn voor BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie. Hierin wordt ingespeeld op actuele duurzaamheidsthema’s. Zo wordt gebouwflexibiliteit extra gewaardeerd in de nieuwe beoordelingsrichtlijn.

BREEAM-NL voegt waarde toe
De introductie van de nieuwe beoordelingsrichtlijn vormde voor Elias een natuurlijk moment om het voorzitterschap van de Adviesgroep over te dragen. Hij kijkt terug op een dynamische periode. “De snelheid en professionaliteit van het DGBC-bureau, de vrijwillige inzet van vele professionals en de continue feedback uit de markt hebben BREEAM-NL in een korte tijd volwassen gemaakt. De keuze voor een BREEAM-NL certificaat vanuit opdrachtgevers en financiers geeft aan dat dit daadwerkelijk langjarig waarde toevoegt aan het gebouw.” Jan-Maarten Elias blijft vanuit het College van Deskundigen nog wel betrokken bij BREEAM-NL.

Grondstoffen en materialen
Nieuwe voorzitter Daan Bruggink (1976) is architect en oprichter van het modern en ecologisch architectenbureau ORGA. In 2013 was hij winnaar van de Nederlandse Bouwprijs en 2014 werd Bruggink genomineerd voor de verkiezing ‘Ingenieur van het Jaar’. Volgens Bruggink liggen de uitdagingen in de bouwwereld bij de grondstoffen en de materialen. “Het opraken van grondstoffen is immers een veel groter probleem dan het energieprobleem. Vanaf 2020 zullen alle nieuw te bouwen en te renoveren gebouwen energieneutraal moeten zijn, waarbij de focus zal verschuiven naar materiaalgebruik, hergebruik, circulair en biobased materialen. Ik ben er van overtuigd dat BREEAM-NL daarin een belangrijke rol gaat spelen.”

The next big questions
De Adviesgroep gaat de komende periode verder met het ontwikkelen en aanscherpen van heldere protocollen en procedures. Daarnaast wil Bruggink dat de Adviesgroep zich op strategisch en visionair gebied bezighoudt met duurzaam bouwen. “Wat speelt er in de markt? Wat zijn de trends? Waar gaat duurzaamheid naartoe? Wat zijn ‘The next big questions’? Daar hoop ik de komende jaren met de Adviesgroep vorm aan te gaan geven.”



Reacties


Laatste nieuws