Gemeente, zorginstelling en corporatie steunen bewonersinitiatieven in experiment Ridderkerk

Corporatie Woonvisie, ouderenzorginstelling Riederborgh en de gemeente Ridderkerk gaan samen met de bewoners van wijk West de leefbaarheid in de buurt verbeteren. Bewoners kunnen zelf met initiatieven komen op terreinen als zorg, energie, buitenruimte en gezondheid. Vervolgens ondersteunen Woonvisie, de Riederborgh en de gemeente de bewoners om hun ideeën mogelijk te maken. “Niet de vraag OF iets kan is belangrijk, maar de vraag HOE iets kan”, aldus Jaap van Dijke, directeur van de Riederborgh bij de start van het twee jaar durende experiment.

Gasterij de Ontmoeting, het restaurant annex activiteitencentrum van de Riederborgh is flink gevuld met bewoners uit de wijk West. Allemaal zijn zij afgekomen op de start van het experiment Bewoners wijk West aan Zet. Om de leefbaarheid en de betrokkenheid van bewoners bij wijk West te vergroten slaan de drie partijen de handen ineen. Een handtekening van de directeuren Alfred van den Bosch van Woonvisie en Jaap van Dijke van de Riederborgh en de wethouders Tineke Keuzenkamp en Marten Japenga onder een intentieverklaring moet dit voornemen bekrachtigen. “Het betekent concreet dat we met de bewoners in gesprek gaan. Maar niet in de klassieke vorm van u vraagt en wij draaien”, benadrukt Alfred van den Bosch. “We gaan ze waar mogelijk ondersteunen maar wat ze zelf kunnen oplossen moeten ze zelf doen. De kracht van de samenwerking zit in het feit dat we vragen op het gebied van zorg, huisvesting en openbare ruimte en beheer kunnen beantwoorden en  waar mogelijk gezamenlijk oplossen.”

Vraag en aanbod
Jaap van Dijke van de Riederborgh wijst op het bord met vraag en aanbod in de hoek van de Gasterij. “Dat is natuurlijk heel simpel maar als iemand hulp nodig heeft bij het invullen van zijn belastingformulier kan hij dat op het bord aangeven. Er is altijd wel iemand die hier komt en het ziet en wil helpen.”

Waar het volgens Van Dijke om gaat is dat bewoners in de wijk nadenken over wat zij willen en wat de deelnemende partijen kunnen doen om dat uit te voeren. “Hebben ze ideeën hoe zij samen met hun buren zo lang en zo prettig mogelijk in de wijk kunnen blijven wonen? Hoe kan de wijk er verzorgd uit blijven zien. En ik begrijp dat het voor bewoners heel moeilijk is om in een open setting dergelijke wensen te formuleren. Maar het gaat er ook om hoe zij zich daarvoor gaan inzetten. Dat moeten we gaandeweg allemaal leren.” Dat de Riederborgh aan het project meedoet noemt hij logisch. “De Riederborgh neemt in deze wijk waar veel ouderen wonen een centrale plek in. Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en ook het beleid richt zich daar in toenemende mate op. Wij kunnen een rol spelen om dat op een goede wijze te faciliteren.”

Wensen
Na de ondertekening krijgen alle aanwezigen de gelegenheid om rond de  domeinen economie en duurzaamheid, zorg en onderwijs en kennis met elkaar in gesprek te gaan. Mevrouw Van Leeuwen legt bij wethouder Tineke Keuzenkamp met financiën en zorg in haar portefeuille haar grote wens op tafel. “Ik wil dolgraag weer een pinapparaat in de wijk. Om geld te halen moet ik nu helemaal naar het centrum. En ik ben al oud”, voegt zij er nog even aan toe. Keuzenkamp schrijft het op maar zegt direct: “De Riedenborgh, Woonvisie en de gemeente, we zijn alle drie geen bank. Dus ik denk niet dat we hier direct iets aan kunnen doen.”

Van Dijke zegt hier later desgevraagd over de wens voor een pinapparaat te kennen. Wellicht dat onze stem zwaarder klinkt, als we met heel veel bewoners met dat verzoek bij een bank aankloppen.” Alfred van den Bosch heeft even later al een oplossing. “Er zijn ook banken die geld thuis komen brengen.” Mijnheer De Groot ziet het allemaal wel gebeuren. Hij woont al 41 jaar in de wijk. “Op zich woon ik hier heel tevreden maar ik zie het ook achteruit gaan. Er is minder geld voor onderhoud, er is veel zwerfvuil en de mensen worden ouder. Nu is er dit project, alleen is ons in het verleden wel meer beloofd. Dus waarom gaat het nu wel lukken?”

Geen optie
Van den Bosch kan zich een dergelijke sceptische kijk voorstellen. “Niets doen is geen optie. Er is in deze wijk veel energie en daar moeten we wat mee. Het is voor ons ook wennen.” Het project Bewoners wijk West aan Zet wordt ondersteund door Platform31 en In voor Zorg en gaat in principe 2 jaar duren. “Ik ben tevreden”, zegt Van den Bosch, “als we met elkaar een paar zogenoemde quick wins hebben uitgevoerd. Bijvoorbeeld een buurttuin,  meer energiebewustzijn in de wijk en dat men elkaar meer opzoekt of vak je snel terug in de oude rol. Uiteindelijk is het aan de bewoners.”

Foto: Het ondertekenen van de intentieovereenkomst is een serieuze zaak. Vlnr: Wethouder Tineke Keuzenkamp, Woonvisiedirecteur Alfred van den Bosch, Jaap van Dijke, directeur van de Riedenborgh en wethouder Marten Japenga.

       



Reacties


Laatste nieuws