VJ Commentaar: Rabo Vastgoedgroep wordt lege huls

Het zat er aan te komen maar het moment is toch altijd verrassend. Rabo lijft FGH Bank in. Daarmee komt na precies 125 jaar een einde aan een bank die in het eerste decennium van de 21e eeuw zich wist op te werken tot de grootste vastgoedfinancier van Nederlands commercieel vastgoed. Nu de afbouw van ontwikkelaar MAB dit jaar zijn beslag krijgt, is de vraag: wat stelt Rabo Vastgoedgroep nog voor?

De vraag stellen is hem ook beantwoorden. Het kan niet anders of binnenkort gaat ook de stekker uit Rabo Vastgoedgroep. Want wat zit er nog in deze groep? Van de vijf divisies waar de groep uit bestaat, verdwijnen er binnenkort al direct twee (MAB en FGH) en twee staan op de wip om te worden verkocht (assetmanager Bouwfonds IM en Fondsenbeheer).

Dan blijft alleen nog gebiedsontwikkelaar bpd over. Die ontdeed zich vorig jaar van de naam Bouwfonds omdat ‘biepiedie’ nu eenmaal internationaal beter bekt. Daarbij was het mooi meegenomen dat daarmee ook de herinnering aan de naam Bouwfonds als ontwikkelaar naar de achtergrond is verschoven. Begrijpelijk na de Grote Vastgoedfraude, maar persoonlijk vind ik het jammer. Bouwfonds was in den beginne geen bouwer en ook geen fonds, maar een pure en steengoede woningontwikkelaar. Ik denk dat bpd hoe dan ook zal worden verkocht. Dat kan niet anders.

Hoogste kosten
De al aangekondigde grootscheepse ‘strategische heroriëntatie’ door moeder Rabobank zal als logische uitkomst hebben dat voor risicovol vastgoed geen plaats meer is voor de bank. Daarmee is Rabo de laatste van de drie grootbanken die daarvan afscheid neemt. En helaas tegen de hoogste kosten, vermoed ik.

Terugkijkend is de begrijpelijke strategie van de grootbanken om ontwikkelen, financieren en beleggen in één divisie onder te brengen bij zowel ABN Amro, ING als bij Rabo faliekant mislukt. ABN Amro heeft nog het slimst gehandeld om op tijd (in 2006) en tegen een topprijs de vastgoeddivisie Bouwfonds te verkopen. De vastgoedfraude die zich na een jaar openbaarde, bleef ABN Amro bespaard. ING had ook tomeloze ambities met ING Real Estate. Was zelfs enige tijd ‘s werelds grootste vastgoedbedrijf, maar greep op tijd in toen de crisis na 2008 gaten sloeg in de resultaten. De investmentpoot van ING werd verkocht aan CBRE GI in 2011, ING RE Finance ondergebracht in Commercial Banking (2010) en Development werd deskundig door Hein Brand afgebouwd. Rabo moet nog beginnen aan de langzame, maar pijnlijke afbouw van de vastgoedactiviteiten.

Ik ben benieuwd of Rabo in het zicht van de binnenkort te publiceren jaarresultaten zal melden dat het kopers heeft gevonden voor onderdelen van Rabo Vastgoedgroep. We zullen het zien. 

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws