Clusius College in gebruik genomen

Op 6 januari is het hoofdgebouw van de vestiging Alkmaar van het Clusius College in gebruik genomen. De leerlingen van Clusius College Alkmaar beschikken over een eigentijds gebouw met moderne faciliteiten in een inspirerende leeromgeving.

Het Clusius College verzorgt onderwijs op VMBO- en MBO-niveau op het gebied van natuur, voeding en milieu. De vestiging van het Clusius College in Alkmaar was tot voor kort gehuisvest in een viertal panden aan de Drechterwaard. De panden waren grotendeels verouderd en voldeden niet meer aan de huidige en toekomstige eisen die het onderwijs daaraan stelt. In 2010 heeft het Clusius College een proces ingezet om de huisvesting grootschalig aan te passen. Inbo uit Amsterdam heeft een masterplan voor de locatie opgesteld, bestaande uit:

  1. Nieuwbouw (ca. 5.060 m² BVO) en verbouwing (ca. 5.600 m ² BVO) van het hoofdgebouw aan de Drechterwaard 10.
  2. Nieuwbouw Praktijkgebouw Dier (instructie en praktijkruimten met geïntegreerde dierenverblijven) (ca. 935 m² BVO).
  3. Sloop van de bestaande gebouwen aan de Drechterwaard12, 14 en 16 en kleine aanpassingen aan bestaande opstallen.
  4. Herinrichting van een groot deel van het buitenterrein.
  5. Het masterplan van Inbo gaat uit van de filosofie van een 'stadserf' en de architectuur heeft duidelijke verwijzingen naar het groenonderwijs. De gevels zijn voorzien van 'groene luifels' met beplanting en aan de voorzijde vormen dak en gevel een duidelijke verwijzing naar de kassenbouw.

Met de ingebruikname van het hoofdgebouw is de eerste stap in het transitieproces afgerond. En hoe! Wie het hoofdgebouw binnenkomt wordt overvallen door de hoeveelheid licht in het centrale atrium. Het atrium verbindt de bestaande één-laagse voedings- en techniekhal, de twee-laagse oudbouw en de drie-laagse nieuwbouw die in een L-vorm om het atrium is gesitueerd. Het atrium vormt met recht het hart van het gebouw. Rondom het atrium bevinden zich op de begane grond diverse praktijkruimten als Bloem & Design, Biologie en Natuur- en Scheikunde. Op de verdiepingen bevinden zich hoofdzakelijk theorieruimten. Rondom het atrium liggen zelfstudiewerkplekken, projectruimten en stiltewerkplekken. Deels 'hangen' deze plekken als 'boxen' in het atrium. De nieuwe huisvesting zal ook onderdak gaan bieden aan het Bestuur en Ondersteunende Afdelingen (B&O) van het Clusius College, nu nog gevestigd op een andere plek in Alkmaar.

B&O is gesitueerd in het bestaande deel van het gebouw. Wie zich in dit deel van het gebouw bevindt zal niet ervaren dat dit gebouw al dertig jaar oud is. Met een compleet nieuw en transparant inbouw-pakket is een open werkplekomgeving gecreëerd in eigentijdse kleurstellingen en afwerkingsniveau hetgeen perfect aansluit bij de nieuwbouw.

Met de oplevering van het hoofdgebouw breekt de tweede fase van het project aan: de sanering en sloop van de bestaande gebouwen en aansluitend de bouw van het nieuwe Praktijkgebouw Dier en de inrichting van het buitenterrein. Met ingang van het nieuwe schooljaar 2015-2016 kan Clusius College beschikken over alle faciliteiten.

Clusius College hecht als groen-school aan duurzaamheid en gezonde leer- en werkomgeving. Het gebouw is voorzien van onder meer een WKO-installatie, groene wanden (ook binnen), CO2-gestuurde gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, energiezuinige verlichting en een energiedak. Het nog te bouwen Praktijkgebouw Dier zal worden voorzien van mos-sedum in combinatie met PV-panelen.

BOAG heeft het Clusius College ondersteund bij het opstellen van het ambitiedocument, de uitwerking van het Programma van Eisen met bijbehorende investeringsraming en het stedenbouwkundig plan. Vervolgens heeft BOAG tijdens het ontwerpproces het projectmanagement verricht, ondermeer door aanbesteding, aansturing en coördinatie van het ontwerpteam en heeft de Europese aanbesteding en contractering van de uitvoerende partijen begeleid. Naast het bewaken van de planning en de bouw- en investeringskosten, verzorgt BOAG namens de opdrachtgever de directievoering en het toezicht in de uitvoering.

De bouwopgave is des te uitdagender aangezien het onderwijs op de locatie tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon door moet gaan. Juist de constructieve samenwerking tussen uitvoerende partijen, Clusius en de bouwdirectie heeft ervoor gezorgd dat het hoofdgebouw twee maanden eerder is opgeleverd dan gepland en de overlast voor het onderwijs tot een minimum is beperkt.



Reacties


Laatste nieuws