BDO: Corporaties nog onvoldoende ‘in control’

De kwaliteit van de genomen maatregelen om de interne beheersing bij corporaties te verbeteren, schiet tekort. Dat concludeert accountants/adviesorganisatie BDO uit eigen onderzoek waaraan 78 corporaties hebben meegewerkt.

Uit het BDO-onderzoek: De parlementaire enquête woningcorporaties brengt corporaties opnieuw in de aandacht. Onder andere de toezichthoudende organen (zowel intern als extern) krijgen forste kritiek. De politiek en maatschappij eisen het goed functioneren van de sector. Aan de woningcorporaties is de taak om met het verleden af te rekenen. Om aan de verwachtingen van de buitenwacht te voldoen is het voeren van een goed intern beleid van groot belang.

Uit onderzoek naar (risico)beheersing in de corporatiesector blijkt dat er werk aan de winkel is. Bijna één op de vijf corporaties geeft aan onvoldoende inzicht te hebben in operationele risico’s. Te vaak wordt reactief omgegaan met deze risico’s. Een pro-actievere houding is gewenst om de kwaliteit van de interne beheersing te waarborgen. 

95% mee bezig
In dit nieuwe onderzoek door BDO Accountants & Adviseurs werkten 78 corporaties mee. Hieruit blijkt dat 95% van de deelnemende corporaties actief bezig is met het onderwerp interne beheersing, maar dat de kwaliteit van de genomen maatregelen over het algemeen onder de norm is. De volgende drie deelgebieden zijn onderzocht:

  • Strategische risicobeheersing
  • Organisatorische volwassenheid
  • Operationele risicobeheersing

Dringende verbeterpunten
Bijna één op de vijf corporaties voert geen interne controles uit of geeft onvoldoende opvolging aan relevante bevindingen. Van de corporaties die wel interne controles uitvoeren, geeft één op de drie aan dat zij de resultaten hiervan niet in een (geautomatiseerd) systeem vastleggen. 

BDO vindt het belangrijk dat iedere corporatie op een efficiënte manier in control is. De uitwerking van interne beheersing binnen corporaties moet effectief en laagdrempelig zijn. Binnen deze visie zijn de volgende vier kernpunten geformuleerd:

  • Het monitoren van strategische risico’s en het bijsturen van beleid
  • Het monitoren van volwassenheid
  • Een intern controleplan voorhanden hebben en controles uitvoeren en vastleggen
  • Het rapporteren van de uitkomsten van interne controles richting het bestuur en de toezichthouder.

Voor het ‘in control’ brengen van corporaties is een totaaloplossing ontwikkeld waarmee het hele interne beheersingsproces kan worden vastgelegd: de Corporatie Control Monitor. Aanvullend heeft BDO een oplossing waarmee op een laagdrempelige wijze kennis vergaard en up-to-date gehouden kan worden (Risk & Audit excellence platform). Ook is er de mogelijkheid om specifieke auditwerkzaamheden uit te laten voeren op het gebied van processen en risico’s (Internal audit shared service center).

De publicatie over het onderzoek is HIER te downloaden. Meer over corporaties is te lezen op: http://www.bdo.nl/nl/branches/woningcorporaties

Eerder deed BDO onderzoek om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de oplopende bedrijfslasten bij woningcorporaties. Dit bedrijfslastenonderzoek heeft corporatiekoepel Aedes in samenwerking met BDO in 2013 uitgevoerd. Het gaat hierbij feitelijk om de zogenaamde overheadkosten, zonder directe lasten als onderhoud en financiering. Zie hiervoor http://www.vastgoedjournaal.nl/news/13543/57/ 

 



Reacties


Laatste nieuws