Column: 'Missen de Nederlandse vastgoedbanken de boot?'

Al ruim vijf jaar zijn de Nederlandse vastgoedbanken en bijbehorende grootbanken terughoudend met het verstrekken van vastgoedfinancieringen. Sterker nog; de meeste loketten zijn simpelweg gesloten voor nieuwe kredietverstrekking aan vastgoedbeleggers, bouwers of ontwikkelaars.

Deze opstelling was tot voor kort nog wel begrijpelijk gelet op de problematiek waarmee deze financiële instellingen te kampen hadden, gepaard met de negatieve ontwikkelingen binnen veel segmenten van commercieel vastgoed. Nu echter sinds begin dit jaar een eind lijkt te komen aan significante waardedalingen en oplopende leegstand van alle assetclasses, lijkt er een logisch moment aan te breken  om de kredietverstrekking te verruimen.

Helaas kunnen we constateren dat de meeste toonaangevende vastgoedfinanciers, ABN Amro Bank/Real Estate Finance, ING Bank/Real Estate Finance, Rabobank/FGH en Syntrus Achmea nog steeds zeer terughoudend zijn. Op enkele goudgerande financieringen van woning en/of winkelbeleggingen na, verstrekken deze Nederlandse financiële instellingen nog maar een fractie vergeleken met de periode 2004-2008.

Dit heeft gezorgd voor een aantrekkende werking op buitenlandse financiers, temeer de renteopslagen in Nederland fors boven de niveaus van omringende landen liggen. Sinds enkele jaren zijn er in Nederland meerdere Duitse (“pfandbrief”-)banken actief, welke zich richten op financieringstransacties vanaf € 7 miljoen. Daarnaast is Handelsbanken uit Zweden fors uitgebreid in Nederland en beschikt zij momenteel over een kantorennetwerk met 20 vestigingen door heel Nederland. Daar waar de Duitse banken een sterke nadruk leggen op de onderliggende assets, focust Handelsbanken zich zowel op de assets maar duidelijk ook op de debiteur en haar balans.

Naast deze partijen, die met “local presence” de Nederlandse markt bedienen, zijn er nog diverse andere financiers uit Amerika, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, België en Frankrijk actief in Nederland. Deze partijen werken veelal met professionele lokale adviseurs.

Al met al kunnen wij stellen dat deze buitenlandse financiers bij elkaar waarschijnlijk meer nieuwe vastgoedfinancieringen verstrekken dan de Nederlandse grootbanken. In onze optiek een gemiste kans, nu verdere waardedalingen weg lijken te blijven en grote (buitenlandse) investeerders interessante transacties initiëren. Als deze situatie nog lange tijd aanhoudt, dan zullen de Nederlandse banken de boot missen en de kans om de eigen financieringsportefeuilles qua risicoprofiel en winstgevendheid te verbeteren. 

Auteur Robert Fabisch is Partner bij Heston Finance Group. Dit adviesbureau is gespecialiseerd in alle financiële facetten rondom vastgoed, waaronder Real Estate Finance/advisory, Corporate Finance en Accounting & Control. Hij is te bereiken via robert@heston.nl



Reacties


Laatste nieuws