UPDATE Fortress vraagt faillissement aan voor dochter Maeyveld

Na zeven jaar onder de hoede van de Rotterdamse ontwikkelaar Fortress, gaat bij dochter Maeyveld definitief het licht uit. Fortress heeft het faillissement aangevraagd wegens gebrek aan baten en de hoge doorlopende kosten van Maeyveld. Ook liggen er miljoenenclaims van de gemeente Haarlem en BAM.

Volgens Voerman hangen onder de in 2007 overgenomen vennootschap Maeyveld diverse BV’s waar nog claims liggen. Onder andere van BAM die nog €4 miljoen aan schadevergoeding eist wegens het intrekken van de opdracht voor de bouw van een voetbalstadion voor de Haarlemse voetbalclub HFC Haarlem. Daarnaast heeft de gemeente Haarlem nog een vordering uitstaan op de bv Postkantoor Raaks van €4,6 miljoen. Deze bv was destijds opgericht om Zijlpoort, het nieuwe stadskantoor van Haarlem, te ontwikkelen. Niet meer van belang, maar ook het inmiddels gerealiseerde New Babylon in Den Haag zat in de Maeyveld-portefeuille. Dit project met een waarde van €400 miljoen is in de zomer voor €1 overgenomen door Propertize die het hele project heeft gefinancierd.

Moeilijke situatie

Voerman: “Maeyveld genereert geen inkomsten meer. Bovendien worden nog steeds veel kosten gemaakt om Maeyveld in leven te houden. De claims die er liggen zijn van activiteiten die nog voor de overname in 2007 met Maeyveld zijn meegekomen. We hebben deze moeilijke situatie proactief opgepakt door het faillissement voor Maeyveld aan te vragen.” Voor de afwikkeling van het faillissement zal een nog nader benoemde curator worden aangesteld. Die zal de nog liggende claims beoordelen.

De problemen van Maeyveld zullen Fortress niet raken. De situatie bij Fortress is moeilijk maar wel stabiel, zegt Voerman. 

UPDATE 26/9: Uit een interview met Quote kondigt Voerman meer zaken aan. Zo zullen de 160 vennootschappen van Fortress worden teruggebracht naar tien. Daarnaast wordt Fred, een nieuwe vennootschap, opgericht. Dit aan de Amsterdamse Pilotenstraat gevestigde Fortress Real Estate Developers wordt volgens Voerman een nevenactiviteit. Bas Maingay, die namens Fortress voorheen New Babylon bestierde, wordt directeur van Fred. 

Ook is de kans groot dat Voerman de Rotterdamse kantoor aan Haringvliet 98 sluit. Nu er nog maar tien van de 45 medewerkers zijn overgebleven is het kantoor te groot, aldus Voerman.  



Reacties


Laatste nieuws