Grote stap in verduurzaming bedrijfsdaken Noord-Holland

In de nabije toekomst worden bedrijventerreinen in Noord-Holland een stuk duurzamer. Zo komen op bedrijfsdaken in Beverwijk, Heemskerk en Velsen binnenkort 13.500 zonnepanelen. Het grote project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de provincie Noord-Holland. Milieudienst IJmond en Parkmanagement IJmond hebben ondernemers bijgestaan in de aanvraag van de subsidie hiervoor.

Deze subsidie past goed binnen de doelstellingen om het bedrijfsleven in IJmond te verduurzamen en om groene initiatieven te stimuleren. Niet alleen zonnepanelen worden uit de subsidie gefinancierd, maar ook led-verlichting. De 13.500 zonnepanelen worden verdeeld over ruim twintig bedrijfsdaken in de regio IJmond. De zonnepanelen gaan in totaal ongeveer 2,9 megawatt aan stroom opwekken. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 800 huishoudens. De bedrijven mogen zelf beslissen wanneer ze de zonnepanelen laten plaatsen.

Eerdere maatregelen

Dit hoge aantal zonnepanelen is niet het eerste project voor het verduurzamen van bedrijven in Noord-Holland. Eerder dit jaar werden in de gemeente Velsen al 442 zonnepanelen geplaatst op zes gymzalen en drie wijkposten. Deze gebouwen voorzien nu, dankzij de zonnepanelen, voor een groot deel in hun eigen energieverbruik. Ook in 2013 werden er al 116 zonnepanelen op verschillende daken geplaatst, waaronder 92 op het stadshuis. De wethouder milieu van de gemeente Velsen hoopt dat de gemeente hiermee een voorbeeldfunctie heeft en dat steeds meer bedrijven overgaan op het gebruik van zonnepanelen.

Goede richting

Dit nieuws is een stap in de goede richting voor Milieudienst IJmond, die door onder andere het verkrijgen van subsidies bedrijven probeert bedrijven te laten overstappen op duurzame energie. De mogelijkheden hiervoor zijn breder dan alleen zonnepanelen. Ook het gebruik van led-verlichting en elektrische vrachtwagens en auto’s wordt gestimuleerd.

Niet alleen in de provincie Noord-Holland worden energiebesparende maatregelen voor bedrijven gestimuleerd, maar ook in de rest van Nederland wordt duurzaamheid gepromoot. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m³ aan gas verbruiken worden door de overheid zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, mits zij deze investering binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Daarnaast zijn er verschillende subsidieregelingen op regionaal niveau, maar ook op landelijk niveau, zoals de SDE+ en de Energie Investeringsaftrek (EIA) regeling.



Reacties


Laatste nieuws