Energiebesparing voor bedrijven steeds duidelijker

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in de wereld, zo ook voor bedrijven. Veel bedrijven geven duurzaamheid vrijwillig een hoge prioriteit, maar daarnaast zijn sommige bedrijven zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs een lijst met energiebesparende maatregelen naar buiten gebracht, waardoor het makkelijker wordt voor bedrijven om aan deze verplichting te voldoen.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een lijst gepubliceerd met erkende, energiebesparende maatregelen voor bedrijven. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld energiezuinig koelen, innovatief verlichten en het plaatsen van een hoog rendementketel. Al de investeringen die op de lijst staan vermeld kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend. De eerste lijsten met maatregelen zijn opgesteld door en voor de metaalindustrie, autoschadeherstelbrance, de rubber- en kunststofindustrie, datacenters, zorginstellingen, scholen en publieke kantoren.

Bij het samenstellen van de lijsten is rekening gehouden met de terugverdientijd van maximaal 5 jaar en met de omstandigheden van de branche. Zo kan de terugverdientijd van een zelfde maatregel, zoals het plaatsen van een HR-ketel, per branche verschillen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen maatregelen die alleen rendabel zijn wanneer ze uitgevoerd worden op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld tijdens een regulier onderhoud of renovatie, en maatregelen die ook op een zelfstandig moment rendabel zijn. Onder het laatstgenoemde valt bijvoorbeeld het isoleren van een spouwmuur.

Meer duidelijkheid en houvast 

Het doel van deze lijst is om bedrijven meer duidelijkheid en houvast te geven. Daarnaast is het voor lokale overheden makkelijker om erop toe te zien dat deze wettelijke verplichting wordt nageleefd door de bedrijven. Deze lijst met maatregelen komt voort uit het Energieakkoord. De verwachting is dat de lijst kan bijdragen aan de realisatie van een belangrijk deel van de energiebesparing die het Energieakkoord moet opleveren.

Sinds 2008 zijn bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. De lijst met erkende maatregelen geeft bedrijven meer duidelijkheid over deze verplichting. Bedrijven zien eenvoudig de maatregelen die ze kunnen nemen om aan hun verplichting te voldoen. Daarnaast krijgen ze inzicht in interessante en rendabele investeringen op het gebied van energiebesparing.  

Duurzaamheid belangrijkste prioriteit CEO's

Verplicht of niet, bedrijven hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Uit een onderzoek van consultancybureau McKinsey blijkt dat 13% van de CEO’s duurzaamheid als belangrijkste strategische prioriteit ziet. Dit betekent een verdrievoudiging vergeleken met 2012. Daarnaast heeft bijna de helft van de CEO’s duurzaamheid in de top 3 van prioriteiten staan. 64% vindt energiebesparing een belangrijk onderdeel van duurzaamheid binnen het bedrijf. 

De maatregelen voor bedrijven om energiezuiniger te ondernemen lopen erg uiteen. Bedrijven kunnen kleine maatregelen nemen, zoals het gebruik maken van zuinige verlichting en buitendeuren voorzien van deurdrangers, en bedrijven kunnen grotere maatregelen nemen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van het dak. Het investeren in energiezuinige maatregelen is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor veel bedrijven zelf. Het energie- en gasverbruik zijn over het algemeen grote kostenposten voor een bedrijf en door deze kosten te verlagen, zal het bedrijf uiteindelijk ook beter af zijn. Bedrijven die graag inzicht willen krijgen in de energiezuinigheid van hun pand, kunnen een energielabel laten maken. Hierdoor zien ze niet alleen hoe duurzaam het pand nu is, maar ook de punten waarop nog de meeste winst kan worden behaald.



Reacties


Laatste nieuws