‘Volkomen gekte’ is weer terug op Amsterdamse woningmarkt

De Amsterdamse woningmarkt is hard op weg naar een Londens scenario waar het alweer ‘volkomen gekte’ is en waarbij de prijzen de pan uitrijzen. Die trend signaleert hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt Peter Boelhouwer. Makelaars in de hoofdstad spreken al van een ‘dreigende oververhitting’.

Zo is de prijs van een appartement fors gestegen en in sommige stadsdelen is de tijd dat een woning te koop staat alweer gehalveerd. Makelaars spreken van een 'dreigende oververhitting', meldt NRC Q vandaag. Hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt Peter Boelhouwer zegt in NRC Q  dat het aantrekken van de Amsterdamse woningmarkt de komende tijd onstuitbaar zal zijn. “Mensen hebben lang gewacht en geloven bovendien dat de prijzen zullen blijven stijgen. Daar komt bij dat de hypotheekrente ongelooflijk laag is. De trek naar Amsterdam zal blijven toenemen”, voorspelt hij. Ook al is de hoofdstad hard op weg naar een Londens scenario, waar het “alweer een volkomen gekte” is op de woningmarkt, met maandelijkse forse prijsstijgingen. Naar Parijs, waar het volstrekt normaal is om op 30 vierkante meter te leven. Of Tokio: “Daar wonen mensen in kasten.”

Driedeling dreigt

Voorheen was de Amsterdamse markt altijd een goede voorspeller voor de rest van Nederland, maar dat is niet langer een vast gegeven, aldus Boelhouwer. Hij voorziet een driedeling in de Nederlandse woningmarkt. In NRC Q noemt hij de steden met heel veel vraag, gebieden met evenwicht - de periferie om de steden heen- en de gebieden waar juist (te) weinig mensen willen wonen. Dat zijn bijvoorbeeld de plattelandsgebieden in het oosten van het land, in Limburg, Groningen, Zeeuws-Vlaanderen. Boelhouwer: "Je kunt je afvragen of de huizenprijzen daar ooit weer gaan stijgen."



Reacties


Laatste nieuws